Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuchnia z jajem: Jajko nie jedno ma imię

Kuchnia z jajem: Jajko nie jedno ma imię

 

 

Światowy Dzień Jajka

Także i jajka doczekały się swojego święta. Ten cud natury celebrujemy w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj - International Egg Commission.

 

Jaja Fabergé

Jajo carskie to niezwykły pomysł na przygotowanie wyjątkowego prezentu  wielkanocnego na dworze Romanowów. Na życzenie cara Aleksandra III złotnik Peter Carl Fabergé przygotował pierwsze takie jajo w 1884, które otrzymała żona Aleksandra III - Maria. Jaja carskie były wykonywane ze złota, srebra, kamieni szlachetnych, kości słoniowej, masy perłowej i zdobione emalią.

 

 

 

Jajko Kolumba

Takie określenie oznacza proste rozwiązanie problemu. Według legend Kolumb otrzymał zadanie, aby postawić jajko na sztorc. Zrobił to lekko nadtłukując skorupkę. Czasem proste rozwiązania są najlepsze!

 

 

1 2

 

 

Jajo czy kura

Co było pierwsze. To pytanie godne filozofów i mędrców. Ten dylemat przyczynowo-skutkowy odnoszący się do aspektu cykliczności życia może do dziś zagrzewać do dyskusji. Naukowcy podobno posiadają argumenty, jakoby pierwsze było jajo, buddyści powiedzą, że nic nie było „pierwsze”.

 

Nietypowe przepisy

Jajka mają niemal nieograniczone zastosowanie w kulinariach. Jednak niewielu wie, że można je również marynować,

 

Jajka marynowane w buraczka lub w occie.

 

Wystarczy wpisać „jajko” lub „jajo” w wyszukiwarce przepisów, a znajdziemy tam wiele inspirujących, często zaskakujących pomysłów na potrawy z jajek.

 

 

Materiał powstał we współpracy z:

www.polskiefermy.pl

 

 

3

caralajna 08.03.2013 09:29
co do dylematu, co było pierwsze jajo czy kura, to został on już dawno rozwiązany.. jajo było pierwsze, bowiem już gady składały jaja, a ptaki (do których zaliczają się kury) ewoluowały z gadów, więc ewolucyjnie były później..
caralajna 08.03.2013 09:26
BALUT - przysmak z Filipin, ale także z Kambodży czy Wietnamu, to jajo kacze lub kurze z nie dokońca rozwiniętym płodem, zjada się w całości z dziobem i kośćmi.. ma specyficzny niefajny zapach i teksturę.. w Chinach jada się też jaja 100 LETNIE, specjalnie zapakowane zakopuje lub odkłada na okres około stu dni, łatwo się domyśleć co się dzieje z takim jajem.. gnije, a tam się nim zajadają. tak, jajo ma wiele oblicz i nie jedno imię, tyle ile krajów na świecie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak