Doradca Smaku, odc.1: Ravioli z łososiem i szpinakiem (danie dla 2 osób)

27.03.2014
Doradca Smaku, odc.1: Ravioli z łososiem i szpinakiem (danie dla 2 osób)

Składniki:

130 g mąki pszennej

100 g semoliny

2 jajka

50 g masła

150 g świeżego łososia

100 g szpinaku

½ litra mleka

oliwa z oliwek

Papryka słodka mielona Prymat

Oregano Prymat

Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania:

 

Na początku przygotowujemy sos beszamel. Należy pamiętać, iż do przygotowania beszamelu trzeba wziąć dokładnie równą ilości masła i mąki. Na patelni rozpuszczamy 30 g masła i dodajemy taką samą ilość mąki i mieszamy. Przekładany do miseczki, następnie do tego samego garnka wlewamy niecałe pół litra mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wcześniej przygotowane masło z mąką, odrobinę soli oraz gałkę muszkatołową i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i odstawiamy na później.

 

Jeżeli jest taka potrzeba oddzielamy łososia od skóry.

 

Kroimy na małe kawałki, aby szybciej się smażył.

 

Na niezbyt mocno rozgrzaną patelnię rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy łososia. Solimy i smażymy cały czas mieszając. Gdy łosoś jest jeszcze lekko różowy przekładamy go z patelni i zostawiamy do wystygnięcia.

 

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy szpinak. Usmażony szpinak odsączamy na sitku aby farsz nie był zbyt tłusty.

 

Ze 130 g mąki, 2 jajek, 100 g semoliny, odrobiny oliwy z oliwek i łyżeczki soli przygotowujemy ciasto.

 

Następnie przygotowujemy farsz. Do łososia dodajemy, oregano paprykę słodką i sos beszamel.

 

Nakładamy na rozwałkowane ciasto...

 

...i formujemy ravioli. Oprószamy mąką i wystawiany do lodówki na kilka minut.

 

Do gotującej osolonej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy al dente przez około 3-4 minuty.

 

Bon apetit.

Udostepnij:

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

09.08.2013 21:30
Czy można zrobić ciasto bez semoliny, a jeśli nie to czym ją zastąpić?

Anonimowy

15.03.2013 19:55
Jak jest semolina to jajka nie są potrzebne. Wszystko na pewno będzie się trzymać, a ciasto będzie delikatniejsze niż z jajkami. Ja robię ravioli z samej semoliny - jest pyszne i delikatne.

bietka

06.03.2013 22:00
bardzo smaczny przepis :)

Doradca Smaku

06.03.2013 11:33
@Jolanta, @domaskowa - dziękujemy za zwrócenie uwagi - umknęło nam to, ponieważ Michel pracował już na gotowym cieście :) Oczywiście jajka są konieczzne do przygotowania ciasta. Już uzupełniliśmy przepis.

Rafał10

05.03.2013 12:03
Też oglądałam i stwierdzam, iż jakiś fachowiec SUPER zmontował ten filmik! Krótko, zwięźle i na temat. Najlepsze było podzielenie ekranu na dwie części. Przepis bardzo smaczny.

domaskowa

05.03.2013 11:05
Ja pamiętam, że Michel powiedział: mąka pszenna, semolina i łyżeczka oliwy z oliwek (nie pamiętam dokłądnych proporcji), ale zdziwiło mnie, że nie mówił nic o jajkach, w każdym bądź razie muszą być jajka, bo inaczej z takich trzech składników nic nie wyjdzie :)

Jolanta_P-S

04.03.2013 19:09
Oglądałam, szybki przepis podany w przystępny sposób. Nie wiem czemu tutaj w składnikach podane są 2 jajka, Michel Moran też nic o jajkach nie wspominał na wizji.
prymat