Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy sezon

Jabłkowy sezon

 

Regularne spożywanie jabłek stanowi prawdziwy zastrzyk witamin i wartości odżywczych. Są bogate w magnez, błonnik, żelaza, potasu i witaminy C i P, a także dzięki zdolności wiązania złego cholesterolu przyczyniają się do redukcji jego poziomu. Dlatego jabłek w naszym codziennym menu nigdy dość. Warto je przygotowywać na różne sposoby. My polecamy jabłka glazurowane z cynamonem w towarzystwie domowego pasztetu.

 

PASZTET Z GLAZUROWANYMI JABŁKAMI Z CYNAMONEM

 

Składniki dla 4 osób:

200 g łopatki wieprzowej

200 g udźca cielęcego

200 g mięsa z gęsi

100 g wątróbek cielęcych

100 g słoniny wieprzowej

 100 g cebuli

100g namoczonych w winiaku suszonych moreli

100 g wędzonego boczku wieprzowego bez skóry

100 g białej bułki bez skóry

2 jajka

100 g prawdziwków

Sól, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa, Liść laurowy, Ziele angielskie, Majeranek, Imbir mielony Prymat

100 g jagód w żubrówce

2 obrane i pokrojone w cząstki jabłka

2 łyżki soku z cytryny

50 ml śliwowicy

2 łyżki miodu

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Słoninę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone mięso oraz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość dusić do miękkości, dodając pod koniec sparzone wątróbki i bułkę. Wszystkie składniki dusić kolejne 15 minut, a następnie odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, pokrojone w paski morele, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól i pieprz.

Pokrojony w cienkie plasterki boczek ułożyć na dnie formy do pieczenia, uzupełnić masą mięsną, dobrze ubić, piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić.

Cząstki jabłek skropić sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle z oliwą z oliwek, dodać miód i doprawić do smaku gałązkami rozmarynu, cynamonem i czarnym pieprzem.

Pasztet pokroić i ułożyć na talerzu, przekładając glazurowanymi jabłkami, całość udekorować plastrami marynowanego imbiru, gałązkami szczypiorku, truskawkami i świeżą miętą. Tak przygotowane danie podawać z jagodami w żubrówce.

 

Jabłkowy sezon

 

Na deser polecamy strudel jabłkowy z bitą śmietaną, ktory podbije podniebienia wszystkich amatorów słodkości.

 

STRUDEL JABŁKOWY Z SOSEM WANILIOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ

 

Składniki:

2 kg jabłek

300 g cukru

Cynamon mielony Prymat do smaku

300 g rodzynek

Ciasto:

1 kg mąki typ 450

400 ml wody

Szczypta soli

150 g oleju

Masło

Bułka tarta Prymat

 

Sposób przygotowania:

Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Następnie rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C).


Strudel jabłkowy można serwować na zimno lub na gorąco, z sosem waniliowym i bitą śmietaną.

 

Jabłkowy sezon

 

 

 

A jakie są Wasze jabkowe przysmaki? Podzielcie się swoimi przepisami w konkursie:

 

Zasady konkursu "Sezonowy przepis":

 

1.Zaloguj się na DoradcaSmaku.pl.

2.Dodaj w serwisie przepis z zastosowaniem jabłek.

3.Koniecznie dołącz zdjęcie obrazujące dodany przepis

4.Poinformuj nas o dodanym przepisie wysyłając link na adres [email protected] lub publikując przepis na Facebooku DoradcaSmaku.

5.W konkursie biorą udział przepisy z jabłkami dodane wyłącznie w okresie 22.11-06.12.2012

6.Nasze Jury wybierze autorów 10 najlepszych przepisów. Każdy z nich otrzyma od nas 3200 punktów, które może przeznaczyć na nagrody.

7.Laureaci będą mogli od razu zamówić wybraną nagrodę z naszego Katalogu Nagród. zobaczycie, co możecie zdobyć za równowartość 3200 punktów.

Jabłkowy sezonZapraszamy do zapoznania się z regulaminem Konkursu.

cukiereczek 03.12.2012 09:35
same pyszności
ziutula
ziutula 02.12.2012 00:23
widać rękę Mistrza...
bietka 30.11.2012 17:44
super przepisy, ja też z chęcią zjadłabym ten strudel :)
Chojłówna 30.11.2012 16:48
a ja bym zjadła strudla heh:)
IZABELA29 30.11.2012 15:13
doskonałe potrawy
Wacław 30.11.2012 14:49
Pasztet -REWELACJA,mięsko,grzybki,jabłka,śliwowica ,mnnnn,typowo polskie produkty ,po prostu pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak