Żeberka dają nieograniczone możliwości. Można przygotować je z delikatnym sosem, innym zaś razem z warzywami, duszone lub pieczone. Tym razem przedstawiamy pomysł na żeberka wieprzowe na dziko. Smaczny efekt – gwarantowany!
Klasyka kuchni polskiej, w dodatku bardzo smaczna! Żeberka serwujemy w różnych postaciach, poszukując swojego idealnego smaku. Jedną z ciekawszych propozycji ich podania, alternatywną do klasycznej z pewnością są żeberka na dziko. Z dodatkiem miodu gryczanego, octu winnego i Przyprawy do dziczyzny Prymat zyskają niepowtarzalny aromat. Ważne również są dodatki z którymi będzie duszone mięso, dlatego im większa ich różnorodność od czerwonej papryki aż po kapary, tym bardziej aksamitny i pyszny efekt.
Doradcy pytają, Sową odpowiada
Jak przygotować żeberka, które będą rozpływały się w ustach i będą miały niepowtarzalny smak?
Taki efekt uzyskamy wtedy gdy do przyrządzanego mięsa dodamy ocet winny, który spowoduje, iż mięso będzie kruche. Warto też dodać do marynaty miód gryczany. Nie bez znaczenia pozostaje też długość marynowania – im dłuższy czas, tym bardziej wyrazisty smak.
Zapraszamy do oglądania I sezonu programu "Mój przepis na…" codziennie od poniedziałku do piątku o 17.55 na antenie Polsat.
Duszone żeberka wieprzowe na dziko
Składniki dla 4 osób:
1 kg wieprzowych żeberek
1 cebula
1 czerwona papryka
1 seler naciowy
1 marchew
Natka pietruszki
Mąka pszenna do oprószenia mięsa
1 l Rosołu z kury Kucharek
1 łyżka Kaparów Smak
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka śmietany 18%
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny Prymat
Sól morska Prymat
Olej rzepakowy
200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
Marynata:
1 op. Przyprawy do dziczyzny Prymat
1 łyżka octu winnego
½ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
Marynata: w misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej podzielone na mniejsze kawałki żeberka. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Cebulę i paprykę kroimy w grubszą kostkę, seler i marchew w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy.
Zamarynowane żeberka obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym przez ok. 2-3 min z każdej strony. W trakcie smażenia smarujemy żeberka marynatą, która dodatkowo wzmocni smak mięsa. Do gęsiarki wlewamy połowę rosołu i przekładamy do niej obsmażone żeberka. Żeberka polewamy resztą rosołu, na wierzch wykładamy pokrojone warzywa, dodajemy 1 łyżkę miodu, pozostałą w misce marynatę i kapary. Całość dusimy przez ok. 45 - 60 minut. Po tym czasie wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Całość przyprawiamy do smaku słodką papryką.
Gotowe żeberka podajemy na kaszy posypanej natką pietruszki z uduszonymi warzywami oraz porcją kwaśnej śmietany.
Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17.55, w telewizji POLSAT.