Zielony pieprz

Pieprz ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Najczęściej używamy pieprzu czarnego i białego, nie doceniając zielonego.
Mało kto wie, że zielony pieprz otrzymujemy z niedojrzałych owoców czarnego pieprzu, a kolor zawdzięczamy specjalnym zabiegom, którym poddawane są ziarenka. Zielony pieprz jest bardziej aromatyczny i łagodniejszy od czarnego.
To świetny dodatek do dań z pomidorów, sosów, marynat, salami i pasztetów. Ze względu na kolor i intensywny zapach często używany jest również do dekorowania dań.
W Polsce staje się coraz bardziej popularny i coraz częściej gości w naszych kuchniach.
Oprócz suszonego zielonego pieprzu polecam również ten w zalewie. Jest świetny do sosów i marynat!
Pieprz dla zdrowia…
Pieprz pobudza trawienie, ale jest niewskazany dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego ze względu na swoje drażniące działanie. Wywar z pieprzu polecam na zbicie gorączki. Odpowiednio spreparowany i podany może też być lekarstwem na bóle głowy, stawów i mięśni.
Komentarze (2)