Zielony pieprz

10.12.2010
Zielony pieprz

Pieprz ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Najczęściej używamy pieprzu czarnego i białego, nie doceniając zielonego.

 

Mało kto wie, że zielony pieprz otrzymujemy z niedojrzałych owoców czarnego pieprzu, a kolor zawdzięczamy specjalnym zabiegom, którym poddawane są ziarenka. Zielony pieprz jest bardziej aromatyczny i łagodniejszy od czarnego.

 

To świetny dodatek do dań z pomidorów, sosów, marynat, salami i pasztetów. Ze względu na kolor i intensywny zapach często używany jest również do dekorowania dań.

 

W Polsce staje się coraz bardziej popularny i coraz częściej gości w naszych kuchniach.

 

Oprócz suszonego zielonego pieprzu polecam również ten w zalewie.  Jest świetny do sosów i marynat!

 

Pieprz dla zdrowia…

Pieprz pobudza trawienie, ale jest niewskazany dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego ze względu na swoje drażniące działanie. Wywar z pieprzu polecam na zbicie gorączki. Odpowiednio spreparowany i podany może też być lekarstwem na bóle głowy, stawów i mięśni.



Udostepnij:

Komentarze (2)

eduszo
eduszo 12.12.2010 18:25
Jak się ktoś źle czuje i leży mu coś na rzołądku,dobrze wybić sobie kieliszek białej wódki z dodatkiem pieprzu,tak 1/2 łyżeczki.
borgia 10.12.2010 11:11
A tam... Doceniamy!!! Jak bum bum... Uwielbiam zielony pieprz - zarówno ten \"suchy\" jak i marynowany. Wole od białego, chociaż zdecydowanie idzie jak woda u nas jedynie czarny. Ale chyba wszędzie tak jest. Wywar z pieprzu!!! Hmmm... tylko jak go zrobić?
prymat