Żeberka nadziewane śliwkami i jabłkami

18.11.2015
Żeberka nadziewane śliwkami i jabłkami

Jednym z typowych dla kuchni polskiej dań są żeberka. Sposobów na ich podanie jest wiele, który z nich wybierzemy, zależy od naszego kulinarnego gustu.  Ciekawą propozycją przygotowania jest nadziewanie ich słodkimi śliwkami i kwaśnymi jabłkami, co nadaje im wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Chrupiące i soczyste żeberka wieprzowe to danie charakterystyczne dla kuchni polskiej, którego nie powstydzi się żaden kucharz. Sekret ich aromatu i smaku skryty jest w odpowiednio skomponowanej mieszance ziół i przypraw, które nadają daniu wyrazisty zapach i piękny, złoty kolor. Jeśli lubicie łączyć i bawić się smakiem, to z pewnością przypadną Wam do gustu żeberka nadziane śliwkami i jabłkami. Z pozoru zaskakujące połączenie sprawi, że danie uzyska słodko-kwaśny smak. Aby dodać smakowitemu mięsu dodatkowej wyrazistości, warto owoce wcześniej podsmażyć na patelni z dodatkiem musztardy i cukru.

Z żeberkami idealnie współgra majeranek, dlatego dla zwieńczenia efektu i wzmocnienia walorów smakowych dania, warto przed wstawieniem do piekarnika pokusić się o to, aby mięso delikatnie nim posypać.

Przygotowane danie podawaj z:
- Ziemniakami
- Gotowanymi warzywami
- Kaszą gryczaną

Tak przygotowane żeberka będą wyglądały bardzo apetycznie, a ich wyrazisty i niesamowity zapach wypełni Waszą kuchnię i podbije serca domowników.

 

Krok 1 – lista składników
2 kg żeberek wieprzowych (tzw. pasków)
1 kg świeżych śliwek
500 g kwaśnych jabłek
200 g cebuli
8 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy
10 g cukru
majeranek
sól
pieprz

Krok 2 – przygotowanie mięsa
Żeberka umyj i wytnij z nich kości tak, aby nie naruszyć powstałych po kościach kieszeni. Następnie posól mięso i natrzyj posiekanym czosnkiem i cebulą.

Krok 3 – przygotowanie owoców
Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Ze śliwek usuń pestki i pozostaw w całości.

Krok 4 – przygotowanie farszu
Owoce krótko, przez około 10 minut, przesmaż na patelni z dodatkiem musztardy i cukru. Farsz powinien być gęsty. Gdy jest bardzo płynny, odcedź go, a sos z duszenia dodaj do pieczenia.

Krok 5.
W kieszenie boczku powkładaj farsz, ułóż mięso na blaszce i posyp majerankiem.

Krok 6. 
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st.C i piecz 1 godzinę.

Krok 7.
Podawaj na zimno lub na ciepło z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

 

 

 

 

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata92

25.11.2015 11:02
Fajny sezonowy przepis :)

Megi

24.11.2015 16:24
co za przepis, spróbuje na pewno

monikaT83

24.11.2015 10:22
Wow! Ale apetyczne mięsko!

bietka

19.11.2015 09:59
takich jeszcze nie jadłam :)
prymat