MARYNOWANA PIKANTNA PIERŚ Z KURCZAKA
PODANA Z SOSEM SEROWYM Z BOROWIKAMI I SZPARAGAMI
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie pikantnej przyprawy do drobiu Prymat
2 posiekane ząbki czosnku
200 g obranych białych i zielonych szparagów - mogą być również Szparagi SMAK
1 mała główka sałaty frisee
100 g pomidorów concasse
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oliwy truflowej
1 łyżka prażonych pestek dyni
1 łyżeczka włoskiego sosu sałatkowego z bazylią i oregano
1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos serowy z borowikami:
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pokrojone w kostkę cebule dymki
80 g pokrojonych w kostkę gotowanych borowików
100 ml białego wina
50 sera Lazur
150 ml śmietany 36%
sól czosnkowa, pieprz mielony, tymianek Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z pikantną przyprawą do drobiu oraz czosnkiem i odstawić do lodówki.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć dymkę z borowikami, dodać białe wino i ser, chwilę gotować, a gdy ser się rozpuści wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotowy sos odstawić w ciepłe miejsce.
Pomidory concasse połączyć z oliwą z oliwek oraz oliwą truflową, pestkami dyni, włoskim sosem sałatkowym i posiekaną pietruszką. W razie potrzeby doprawić do smaku. Mięso wyjąć z marynaty i grillować z każdej strony przez około 10 minut.
Ciepły sos wylać na talerz i ułożyć na nim ugotowane szparagi. Piersi z kurczaka pokroić w poprzek na plastry i ułożyć na szparagach. Przed podaniem posypać pomidorami concasse i udekorować sałatą frisee.
Spróbuj również z tym przepisem:
SZPARAGI marynowane SMAK
Szparagi marynowane SMAK zachwycą każdego, kto poszukuje wysublimowanego smaku. Doskonale nadają się jako przystawka z dodatkiem różnych sosów - głównie holenderskim i beszamelem. Znakomicie komponują się także z szynką, ciastem francuskim i grzybami. Białe szparagi są więc zdrową, lekkostrawną przekąską i jednocześnie wysublimowanym dodatkiem, dedykowanym wszystkim smakoszom.
Szparagi marynowane smakują doskonale jako dodatek do obiadu. Stanowią także doskonałą bazę do przygotowania smakowitych koreczków lub fantazyjnych, zapiekanych przekąsek. Szparagi możemy na przykład obwinąć kawałkiem ulubionej szynki lub sera, spiąć wykałaczką, dodać ulubione przyprawy lub sos i zapiekać w żaroodpornym naczyniu. Tak przygotowane szparagi będą stanowiły doskonałą przekąskę na każdym spotkaniu.