Brak słońca, świeżych owoców i warzyw oraz szalejące zamiecie, przygnębiające roztopy i wirusy pozbawiają nas radości życia i chęci do działania. Ciężkie płaszcze i potrawy sprawiają, że czujemy się zmęczeni i ociężali. Po miesiącach spędzonych w domu poszukujemy dawki energii. Czekamy wszyscy na cieplejszy podmuch nadchodzącej wiosny, pierwsze jaskółki i kwitnące forsycje.
Łatwiej nastroić się pozytywnie i wyczekiwać ciepłych dni, kiedy nasze potrawy są lżejsze i doprawione smakiem wiosennych ziół. Wiosenna kuchnia to oczywiście kuchnia pełna warzyw – lekkie potrawy z warzywami pomogą nam odzyskać witalność i siłę na nadchodzące słoneczne dni. Nic tak nie rozpromienia jak świeża dawka energii dostarczona w naturalny sposób.
Zanim więc nowalijki pojawią się na naszych stołach, i zanim słońce wydobędzie aromat ze świeżych ziół, jest na to rozwiązanie. Nie traćmy smaku życia, przeczekując zimę. Aby dotrwać do wiosennych dni, trzeba nie tylko czasu, ale i pomysłu jak oszukać zimowe chłody. Dzięki suszonym ziołom lub warzywnym mieszankom w Twojej kuchni zapanuje prawdziwie słoneczny nastrój już teraz. Natka pietruszki, szczypiorek i koperek nawet w wersji suszu sprawią, że twoje zupy, sałatki i potrawy mięsne napełnią się wiosenną energią. Zaskocz swoich najbliższych przepysznym daniem przygotowanym z wiosennym smakiem.
Możemy komponowac swoje własne kompozycje z ziół lub posłużyć się gotowymi, starannie skomponowanymi mieszankami do przyprawiania, np. Przyprawa do Sałatek Prymat.
Z okazji wiosennego „oczyszczenia” polecamy sałatki wiosenne z aromatycznymi przyprawami Prymat.
Na początek:
SAŁATKA Z AWOKADO Z POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM MOZZARELLA
Składniki dla 4 osób:
½ pęczka rukoli
½ główki sałaty lodowej
1 dojrzałe awokado
Sok z 1 cytryny
1 ogórek
100 g kuleczek sera mozzarella
6 żółtych pomidorów koktajlowych
6 czerwonych pomidorów koktajlowych
½ pęczka świeżej bazylii
3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1 op. sosu włoskiego Prymat przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat
Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną sałatę lodową porwać na małe kawałki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórka obrać, wydrążyć pestki i pokroić. Sałatę lodową połączyć z rukolą, serem mozzarella, awokado, ogórkiem, orzeszkami pinii i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi. Całość delikatnie wymieszać, skropić sosem włoskim Prymat. Doprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę posypać świeżo siekaną bazylią. Podawać z chrupiącą bagietką czosnkową.