Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne przyprawianie

Wiosenne przyprawianie

Brak słońca, świeżych owoców i warzyw oraz szalejące zamiecie, przygnębiające roztopy i wirusy pozbawiają nas radości życia i chęci do działania. Ciężkie płaszcze i potrawy sprawiają, że czujemy się zmęczeni i ociężali. Po miesiącach spędzonych w domu poszukujemy dawki energii. Czekamy wszyscy na cieplejszy podmuch nadchodzącej wiosny, pierwsze jaskółki i kwitnące forsycje.

 

Łatwiej nastroić się pozytywnie i wyczekiwać ciepłych dni, kiedy nasze potrawy są lżejsze i doprawione smakiem wiosennych ziół. Wiosenna kuchnia to oczywiście kuchnia pełna warzyw – lekkie potrawy z warzywami pomogą nam odzyskać witalność i siłę na nadchodzące słoneczne dni. Nic tak nie rozpromienia jak świeża dawka energii dostarczona  w naturalny sposób.

 

Zanim więc nowalijki pojawią się na naszych stołach, i zanim słońce wydobędzie aromat ze świeżych ziół, jest na to rozwiązanie. Nie traćmy smaku życia, przeczekując zimę. Aby dotrwać do wiosennych dni, trzeba nie tylko czasu, ale i pomysłu jak oszukać zimowe chłody. Dzięki suszonym ziołom lub warzywnym mieszankom w Twojej kuchni zapanuje prawdziwie słoneczny nastrój już teraz. Natka pietruszki, szczypiorek i koperek nawet w wersji suszu sprawią, że twoje zupy, sałatki i potrawy mięsne napełnią się wiosenną energią. Zaskocz swoich najbliższych przepysznym daniem przygotowanym z wiosennym smakiem.

 

Możemy komponowac swoje własne kompozycje z ziół lub posłużyć się gotowymi, starannie skomponowanymi mieszankami do przyprawiania, np. Przyprawa do Sałatek Prymat.

 

1

 

Z okazji wiosennego „oczyszczenia” polecamy sałatki wiosenne z aromatycznymi przyprawami Prymat.

 

Na początek:

SAŁATKA Z AWOKADO Z POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM MOZZARELLA

 

1

 

Składniki dla 4 osób:

½ pęczka rukoli

½ główki sałaty lodowej

1 dojrzałe awokado

Sok z 1 cytryny

1 ogórek

100 g kuleczek sera mozzarella

6 żółtych pomidorów koktajlowych

6 czerwonych pomidorów koktajlowych

½ pęczka świeżej bazylii

3 łyżki prażonych orzeszków piniowych

1 op. sosu włoskiego Prymat przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat

 

Sposób przygotowania:


Umytą, oczyszczoną i osuszoną sałatę lodową porwać na małe kawałki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórka obrać, wydrążyć pestki i pokroić. Sałatę lodową połączyć z rukolą, serem mozzarella, awokado, ogórkiem, orzeszkami pinii i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi. Całość delikatnie wymieszać, skropić sosem włoskim Prymat. Doprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę posypać świeżo siekaną bazylią. Podawać z chrupiącą bagietką czosnkową. 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak