Wigilijne potrawy to skarbnica wiedzy o polskich tradycjach, jak i specyfice kulinarnej regionów Polski. W wielu miejscach na wigilijnym stole pojawia się zupa rybna. Przyrządzana jest ona zarówno z ryb słodkowodnych, jak i słonowodnych. Co ciekawe – popularna jest w Wielkopolsce, Poznaniu.
Dobrym pomysłem jest wykorzystanie na przykład karpia czy innych ryb do przyrządzenia esencjonalnego wywaru. Do dziś zupę rybną nawet w najlepszych restauracjach gotuje się na pozostałościach ryby, także na głowach.
Zupa rybna
Składniki dla 4 osób:
2 l wody
40 dag ryby np. szczupak, karp
Pęczek włoszczyzny
2 łyżki mąki pszennej
100 ml śmietany 18% do zupy
Liść laurowy, Ziele angielskie, Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól i Pieprz czarny mielony Prymat
Dodatki – makaron np. łazanki, groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Z ryby i włoszczyzny z dodatkiem liście laurowego i ziela angielskiego przygotować wywar. Gotowy przecedzić a zawartość – rybę i warzywa pokroić na małe kawałki i odłożyć na bok do miseczki. Gotowy wywar zaprawić mąką połączoną ze śmietaną i odrobiną ciepłego wywaru. Zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać w kokilkach, do których wkładamy wcześniej pokrojoną rybę i warzywa. Gotową zupę można wzbogacić domowym makaronem lub groszkiem ptysiowym.