Tak naprawdę wszystko zależy od gości. Jeśli wieczór ma się składać głównie z szaleństw na parkiecie, warto zainwestować w drobne przekąski i ewentualnie jedno danie na ciepło. Gdyby jednak uwaga przybyłych miała się skupiać wyłącznie na stole, konieczne są dłuższe przygotowania.
Dzisiaj proponujemy Wam jeden z wariantów – czyli nieśmiertelne zakąski, przekąski, wliczając w to oczywiście także koreczki. Bez nich, tego typu przyjęcia nie miałyby racji bytu. Ich fantazyjność wyrażająca się zarówno w smaku, jak i wyglądzie zależy od gospodarza imprezy. Zakąskami możemy uczynić koreczki skomponowane z dowolnych produktów, faszerowane jajka, czy nawet mini burgery. Zastanówcie się nad miniaturkami hot dogów i placuszków oblanych ulubionym syropem. Możliwości jest całe mnóstwo.
Źródło: https://blog.myweddingreceptionideas.com
Może wieczór w stylu italiano :)? Smaki włoskiej kuchni skupimy w ciekawej kompozycji szaszłyków z szynki parmeńskiej.
SZASZŁYKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ
Z SEREM MOZZARELLA
I SUSZONYMI POMIDORAMI MARYNOWANYMI W OREGANO
Składniki dla 4 osób:
10 Pomidorów suszonych Smak
Marynata:
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki Kaparów Smak
Oregano Prymat
Pieprz czarny grubomielony Prymat
10 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
1 kulka pokrojonego w kostkę sera mozzarella
1 obrany i pokrojony w plastry grubości 1 cm świeży ogórek
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1 pęczek świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
4 kromki pieczywa tostowego
Szpadki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Do suszonych pomidorów dodać oliwę z oliwek, dwa pokrojone ząbki czosnku, suszone oregano, grubo mielony czarny pieprz i kapary, a następnie odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem. Na szpadki do szaszłyków nabijać na przemian ser mozzarella, szynkę parmeńską, suszone pomidory, plastry ogórka i listki bazylii. Gotowe szaszłyki ułożyć na półmisku, polać oliwą z oliwek pozostałą z marynowania suszonych pomidorów, posypać grzankami czosnkowymi, orzeszkami piniowymi i oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.