Weekend z winem w Miami

Nasza propozycja na nadchodzący weekend – wino z najlepszymi potrawami od Doradcy Smaku. Jakie wino odpowiednie? Tutaj my doradzimy :)
- Lekkie wina białe polecamy do wszelkich sałatek rybnych oraz jarzynowych, do dań z drobiu na zimno (np. kurczak w galarecie) oraz wszelkie formy łososia smażonego w sosach.
- Średnie wina białe najlepiej smakują z przekąskami coctailowymi, sałatkami z sosem vinegrette, czy pstrąga. Idealnie będą pasować do kurczaka duszonego w potrawce jarzynowej.
- Ciężkie wina białe to najodpowiedniejszy dodatek m.in. do cielęciny, ryb czy kaczki pieczonej.
A wina czerwone?
- Lekkie wina czerwone, takie jak Chianti, Rioja najlepiej smakują z sałatkami mięsnymi, oraz kurczakiem w każdej formie.
- Średnie wina czerwone podawane są do takich potraw jak sałatki mięsne, dania z polędwicy wieprzowej, cielęciny czy jagnięciny.
- Ciężkie wina czerwone takie jak Bordeaux, Cabernet Sauvignon czy inne najlepiej pasują do dań z jagnięciny, baraniny i dziczyzny.
Do wina polecamy:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/1782/cielecina-duszona-w-winie.html
Komentarze (0)