Walentynki: Z miłości do… jedzenia

Z pewnością każdy z nas próbował skraść komuś serce. Owe próby zdobycia wybranki/wybranka mogą przybierać różne formy. Jak więc się wyróżnić spośród innych? Każdy z nas nosi w sobie chęć zaimponowania, a szczególnie jeśli w grę wchodzi zdobycie czyjegoś serca. Jeśli więc chcemy zostać dostrzeżeni, to zamiast uciekania się do sportowych wyczynów, tudzież niezliczonej ilości zabiegów pielęgnacyjnych, mających poprawić naszą aparycję spróbujmy czegoś zgoła prozaicznego. W prostocie bowiem największa siła, przygotujmy więc danie, które trafi w serce naszej Walentynki. O tym, jak wielką siłę przekonywania mają własnoręcznie przygotowane dania przekonał się jeden z kulinarnych blogerów. Jak widać, wysiłek się opłacił :).
Mr. & Mrs. Sandman w cyklu "Kulinarne portrety"
Walentynkowy trick kulinarny:
Najważniejsze, aby przygotowywane na walentynkowy wieczór specjały odpowiednio przyprawić (pieprz), osłodzić (miód), ożywić (kolendra), ubarwić (szafran), zaostrzyć (chili) i zaczarować (gałka muszkatołowa, goździki, cynamon). Wówczas życie niewątpliwie nabierze smaku, a Amor nie będzie mógł się oprzeć, by nie wystrzelić z miłosnego łuku właśnie w naszą stronę... Na szczęście natura stworzyła mnóstwo aromatycznych afrodyzjaków, które łatwo odnaleźć na półkach z produktami firmy Prymat.
Idąc za przykładem Mr. Sandman proponujemy spaghetti ze szczyptą fantazji.
Spaghetti z kurczakiem, krewetkami
i bazyliowym pesto
Składniki dla 4 osób:
600 g makaronu spaghetti
Sól ziołowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
200 g pokrojonego w paski kurczaka
100 g krewetek koktajlowych
50 g dużych kaparów
100 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
Bazyliowe Pesto:
100 g świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
4 łyżki tartego sera Parmezan
12 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, na końcu dodać oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu spaghetti odcedzić.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmażyć kurczaka z krewetkami i suszonymi pomidorami, dodać przygotowany wcześniej sos pesto i gorący makaron. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, przełożyć na talerze i udekorować kaparami.
Komentarze (0)