W starożytnej Grecji jego liście selera były wykorzystywany do dekoracji zwycięskich sportowców, natomiast starożytni Egipcjanie traktowali go jako podstawowy składnik swojej diety. Obecnie seler jest uprawiany w wielu miejscach świata, natomiast można go spotkać rosnącego na dziko w pewnych rejonach Europy, Azji i Afryki. W Polsce jako warzywo o zastosowaniu kulinarnym seler znany jest od czasów Królowej Bony. Seler zawiera kwas foliowy, magnez, żelazo, cynk oraz dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jest warzywem niezwykle zdrowym i niskokalorycznym, stanowi więc częsty element diety odchudzającej lub oczyszczającej.
Na bazie Selera z ananasem Smak możemy przygotować wyśmienitą sałatkę na każdą okazję. Wystarczy dodać ulubioną wędliną, żółty ser i jogurt. Doskonale smakuje również jako samodzielna surówka, która uzupełnia dania obiadowe. Będzie smakować doskonale z kurczakiem curry. Zachęcamy do wypróbowania.
Kurczak z sosem curry, selerem i ananasem Smak
Składniki:
4 pokrojone na kawałki piersi z kurczaka
½ szklanki oleju roślinnego
1 op. Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat
2 pokrojone w kostkę słodkie cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany 36%
400 g Selera z ananasem Smak
Do smaku: sól morska, Chili pieprz cayenne, Kurkuma, Curry, Imbir Prymat
Kurczaka zamarynować w oliwie połączonej z Przyprawą do kurczaka pikantną , podsmażać przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać sok z cytryny i przyprawy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać wino i śmietanę, doprawić do smaku. Podawać z białym ryżem i Selerem z ananasem Smak.