Tymianek- Przyprawa tygodnia

Ziele tymianku zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji: między innymi o właściwościach bakteriobójczych i poprawiających krążenie. Tymianek pospolity, to więc nie tylko roślina przyprawowa, ale też lecznicza. Jej właściwości wysoko cenili Grecy, Rzymianie i Egipcjanie, a ci ostatni stosowali tymianek do balsamowania zwłok. Właśnie z Egiptu mnisi benedyktyńscy przenieśli uprawę tymianku w XI wieku do Europy Środkowej. Obecnie na największą skalę jest uprawiany w Europie i Ameryce Środkowej.
Tymianek otarty ze względu na pikantny smak i orzeźwiający zapach stosowany jest do tłustych potraw: mięsa, pieczonych ziemniaków, jaj smażonych na bekonie i sera. Znakomicie nadaje się do potraw z roślin strączkowych. Używa się go także do marynat, octu ziołowego oraz do kiszenia i marynowania ogórków. Tymianek idealnie nadaje się wszelkich dań z duszonych i pieczonych pomidorów. Skutecznie usuwa przykry zapach morskich ryb. Jest to ziele o wszechstronnym zastosowaniu, niezbędne również jako przyprawa do niektórych kiełbas.
Komentarze (4)