To już pora na... młodą kapustę

23.05.2016
To już pora na... młodą kapustę

Młoda kapusta to poezja smaku. A jej wyjątkowość tkwi w prostocie. W warzywniaku, leżąc obok innych wiosennych cudów jak szparagi, rabarbar czy botwinka, stanowi doskonałe uzupełnienie kompletu sezonowych warzyw. 

Dania z młodej kapusty kojarzą się z kuchnią babci i mamy, rodzinnym domem, początkiem lata. Krucha, miękka w kolorach żywej, wiosennej zieleni jest kwintesencją tradycyjnej kuchni polskiej, blisko natury, tego co zdrowe, proste, smaczne...Ten słodkawy, lekko maślany smak potraw w młodej kapusty wielu osobom kojarzy się po prostu z tym, co najlepsze. Takie proste, dobre i polskie comfort food.

Danie z młodej kapusty wersji najprostszej a zarazem doskonałej, czyli zaprawione śmietaną czy zasmażką z dużą ilością kopru, smakuje najlepiej. Można przyrządzić wielki gar, a wszyscy chętnie będą ją jedli jako dodatek do obiadu czy na kolację z kromką ciemnego chleba razowego z masłem. W wersji na bogato jako bigos z młodej kapusty z grzybkiem i kiełbasą lub jako kapuśniak z młodej kapusty, który też ma swoich fanów. No a gołąbki z młodej kapusty to po prostu przepis na niebo w gębie – klasyczne z ryżem i mięsem czy też w nowoczesnej opcji z komosą ryżową, kaszą bulgur, jęczmienną czy z dodatkiem wyrazistego, hiszpańskiego chorizo. A dla tych, którzy w gotowaniu nie czują się mistrzami, na zachętę warto dodać, że młoda kapusta to prosty przepis na ekspresowe danie, bo poszatkowana udusi się w kilkanaście minut. 

Aby przełamać rustykalny klimat, warto spróbować nietypowych połączeń, np. dodać cieciorkę lub pomidory suszone, które doskonale współgrają z młoda kapustą, a dodadzą jej nowego charakteru. 

 

 

Czym przyprawiać młoda kapustę:

• sól morska
• pieprz czarny mielony lub grubo mielony
• kminek cały lub mielony
• koperek suszony lub świeży

To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę

 Tradycyjne dodatki:

  • śmietanka
  • zasmażka
  • kiełbasa
  • boczek
  • cebula
  • pomidory lub koncentrat pomidorowy
  • grzyby, np. pieczarki

 

Nietypowe dodatki:

  • cieciorka
  • pomidory suszone
  • kasza owsiana
  • szczaw
  • botwinka
  • cielęcina

 

 

Poniżej przepisy na dania z wykorzystaniem młodej kapusty od Doradców.

 

To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę
Młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniakami   Młoda kapusta z pieczarkami   Młoda kapusta z kaszą owsianą

 

To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę
Bigos z młodej kapusty   Młoda kapusta z pomidorami, ciecierzycą i kiełbasą   Kapuśniak z młodej kapusty

 

To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę To już pora na... młodą kapustę
Bigos z młodej kapusty z powidłami i cytryną   Zasmażana młoda kapusta z mięsem   Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 23.05.2016 19:49
Uwielbiam z koperkiem I zielona cebulka
prymat