Koniec lata tuż-tuż. Dni są coraz krótsze, wieczory chłodniejsze – jesień zbliża się wielkimi krokami. Nadszedł czas, gdy smaki dojrzewających w słońcu owoców i warzyw zamykamy w słoikach z przetworami. Smakowite dżemy, marynaty, soki i nalewki, które wypełniają spiżarniane półki warto zabrać ze sobą do MOCAK-u i spotkać się tam z innymi pasjonatami przetworów. W bezpłatnej bazArtowej wymianie weków może wziąć udział każdy miłośnik sporządzania zimowych zapasów.
W programie wrześniowego BazArtu znajdą się między innymi Przetworki, czyli warsztaty pod okiem specjalisty, który przedstawi ciekawe pomysły oraz przyrządzi przetwory wraz z uczestnikami. Targi będą okazją do podzielenia się autorskimi przepisami kulinarnymi z innymi pasjonatami gotowania. Przesłane i przyniesione do MOCAK-u receptury zawisną na specjalnej BazArtowej „tablicy ogłoszeniowej”.
Patner BazArtu, Fundacja Partnerstwo dla Środowiska, przygotuje na MOCAK-owe targi wyjątkową grę miejską „Sztuka jedzenia”. Zabawa dla prawdziwych smakoszy i miłośników przygody rozpocznie się przy Targu Pietruszkowym na Rynku Podgórskim w Krakowie. Każdy uczestnik otrzyma jabłko od lokalnego producenta, mapę oraz wskazówki, jak dotrzeć do kolejnego punktu gry, gdzie czekać będzie kolejna szarada i zadanie do rozwiązania. Dotarcie do mety będzie wymagało od uczestników wyostrzenia wszystkich zmysłów.
Ponadto bazArtowicze będą mogli wziąć udział w oprowadzaniu po wystawie „Ekonomia w sztuce” a najmłodsi uczestnicy zapoznają się z podstawowymi pojęciami ekonomicznymi słuchając Kajetana Wolniewicza, aktora krakowskiego Teatru Ludowego, czytającego fragmenty książki „Pestka, drops, cukierek. Liczby kultury”. Wrześniowy BazArt to także możliwość uzupełnienia domowych biblioteczek – MOCAK Bookstore zapewnia wszystkim obecnym na targach specjalny rabat na literaturę kulinarną.
Start: 21 września, godz. 12:00, wstęp wolny
MOCAK Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie
ul. Lipowa 4