Sztuka z jedzenia

04.02.2015

W Polsce do pracy tradycyjnie przygotowujemy na drugie śniadanie kanapkę lub owoce, ale rzadko wykorzystujemy pojemniki, w których je nosimy.

W Japonii pojemniki na żywność są natomiast bardzo popularne – ich historia sięga podobno V wieku. Bardzo popularne jest bento – posiłek przygotowywany jako drugie śniadanie do szkoły lub do pracy – jego istotą jest prostota i zbilansowanie składników odżywczych.

Jak głosi legenda określenie obento powiązane jest szogunem, który w XVI wieku racjonował jedzenie w swoim zamku za pomocą pojemników. Ludzie za pomocą właśnie słowa „o-bento” określali proste potrawy rozprowadzane w ten sposób (za japonia.org.pl).

W Japonii nie wystarczy wrzucić do pojemnika jedzenia, ale należy je estetycznie ułożyć. Z czasem przygotowywanie bento stało się sztuką. Według Bento Art jedzenie powinno być układane w zabawny sposób, tak by opowiadało zarazem jakąś historię.

 

Sprawdź bento naszych użytkowników:

Udostepnij:

Komentarze (1)

anka1988 08.02.2015 21:35
te pojemniki super sprawa, obiad z nich o wiele bardziej na pewno smakuje, w każdej przegródce miejsce na dane jedzonko :)
prymat