W Polsce do pracy tradycyjnie przygotowujemy na drugie śniadanie kanapkę lub owoce, ale rzadko wykorzystujemy pojemniki, w których je nosimy.
W Japonii pojemniki na żywność są natomiast bardzo popularne – ich historia sięga podobno V wieku. Bardzo popularne jest bento – posiłek przygotowywany jako drugie śniadanie do szkoły lub do pracy – jego istotą jest prostota i zbilansowanie składników odżywczych.
Jak głosi legenda określenie obento powiązane jest szogunem, który w XVI wieku racjonował jedzenie w swoim zamku za pomocą pojemników. Ludzie za pomocą właśnie słowa „o-bento” określali proste potrawy rozprowadzane w ten sposób (za japonia.org.pl).
W Japonii nie wystarczy wrzucić do pojemnika jedzenia, ale należy je estetycznie ułożyć. Z czasem przygotowywanie bento stało się sztuką. Według Bento Art jedzenie powinno być układane w zabawny sposób, tak by opowiadało zarazem jakąś historię.
Sprawdź bento naszych użytkowników: