Zainteresowanie tematyką kulinarną jest coraz większe, a społeczność blogerów wciąż się rozwija, także w naszym regionie. Jako blogerzy kulinarni pragnęliśmy poszerzać swoją wiedzę i zdobywać nowe umiejętności, okazało się jednak, że w Białymstoku są bardzo ograniczone możliwości w tym zakresie. Dlaczego by więc nie zorganizować takiego spotkania samodzielnie? Kluczowe było znalezienie ludzi, którzy podzielaliby nasz entuzjazm. Mieliśmy szczęście - pomysł, który zaproponowaliśmy właścicielom Sztuki Mięsa, od razu zdobył ich ogromną aprobatę. Serwis internetowy Doradca Smaku.pl, na którym na co dzień wymieniamy się przepisami oraz kulinarnymi inspiracjami, również nie zastanawiał się długo – tłumaczą organizatorzy warsztatów, Iwona i Rafał Bortniczukowie, autorzy bloga Mr. & Mrs. Sandman. Postanowiliśmy więc stworzyć pierwsze spotkanie kulinarnej blogosfery oraz osób zainteresowanych kulinariami, warsztaty oraz degustację kuchni meksykańskiej. Będzie to lekcja gotowania, połączona z prezentacjami, prelekcjami oraz oczywiście kulinarnymi konkursami.
Fot. Sztuka Mięsa
W warsztatach weźmie udział 12 uczestników – mile widziany jest każdy miłośnik dobrej kuchni oraz wspólnego gotowania. Następnie gotujący zaproszą do udziału w wydarzeniu białostoczan ceniących dania kuchni meksykańskiej. W programie także prelekcje oraz prezentacje szefa kuchni, Macieja Tomaszewskiego z restauracji Sztuka Mięsa, na temat przepisów latynoamerykańskich, obróbki polędwicy wołowej, sposobów użycia różnego rodzaju noży, a także – konkursy z nagrodami i degustacja.
Jesteśmy pewni, że taka lekcja na długo pozostanie nam w pamięci – przekonują Mr. & Mrs. Sandman.
Serdecznie zapraszamy zarówno praktyków, jak i teoretyków gotowania!
W programie:
- przystawki: guacamole i gorditats (mięsne i bezmięsne)
- danie główne: idealnie wysmażone steki z polędwicy wołowej, puree ze słodkich ziemniaków, salsa z kukurydzy i czarnej fasoli
- deser: mus czekoladowy z chili Morita (gluten free)
Oraz prezentacje i warsztaty:
- sposoby użycia różnego rodzaju noży
- sekrety wołowiny (rodzaje mięsa i budowa tuszy)
- obróbka polędwicy wołowej oraz przygotowanie jej do smażenia lub grillowania
- tajniki profesjonalnej kuchni oraz przepisów latynoamerykańskich
- atrakcyjne konkursy z kulinarnymi nagrodami
Spotkanie odbędzie się 12.12.12 (środa) w restauracji Sztuka Mięsa na ul. Krakowskiej 11 w Białymstoku.
Warsztaty kulinarne: 17.00-20.00 (rejestracja płatna)
Degustacja i prezentacje: 18.30-20.00 (rejestracja bezpłatna)
Zapisy oraz informacje: [email protected]
Organizatorzy oraz partner generalny:
Mr. & Mrs. Sandman www.mrmrssandman.blogspot.com
Sztuka Mięsa www.facebook.com/SztukaMiesa
DoradcaSmaku.pl www.doradcasmaku.pl