Sylwestrowe szaleństwo… kulinarne

Na początek przekąska, która z pewnością zrobi furorę wśród gości. Idealna na szwedzki stół:
SZASZŁYKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ Z SEREM MOZZARELLA I SUSZONYMI POMIDORAMI MARYNOWAMNYMI W OREGANO
Składniki dla 4 osób:
10 suszonych pomidorów
Marynata:
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów Smak
Oregano, Pieprz czarny grubomielony Prymat
10 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
1 kulka pokrojonego w kostkę sera mozzarella
1 obrany i pokrojony w plastry grubości 1 cm świeży ogórek
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1 pęczek świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
4 kromki pieczywa tostowego
Szpadki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Do suszonych pomidorów dodać oliwę z oliwek, dwa pokrojone ząbki czosnku, suszone oregano, grubo mielony czarny pieprz i kapary, a następnie odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem. Na szpadki do szaszłyków nabijać na przemian ser mozarella, szynkę parmeńską, suszone pomidory, plastry ogórka i listki bazylii. Gotowe szaszłyki ułożyć na półmisku, polać oliwą z oliwek pozostałą z marynowania suszonych pomidorów, posypać grzankami czosnkowymi, orzeszkami piniowymi i oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.
Na Sylwestra nie może zabraknąć sałatek. Sałatka śledziowa z gruszką sprawdzi się, jeśli występujecie w roli gospodarza przyjęcia. Jeżeli w tę wyjątkową noc bawicie się poza domem również warto pomyśleć o czymś pysznym na Nowy Rok- nie ma nic gorszego niż przywitać go z pustą lodówką;)
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z SELEREM NACIOWYM I GRUSZKĄ
Składniki na 1 kg sałatki:
300 g filetów ze śledzia
150 g selera naciowego
200 g gruszki w lekkim syropie
100 g pokrojonej w drobna kostkę cebuli
1 łyżka posiekanej kolendry
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Wymoczone filety śledziowe pokroić w cienkie paski, dodać pokrojoną w półplasterki gruszkę, seler naciowy i cebulę. Jogurt naturalny połączyć z majonezem, dodać kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać.
A co jeśli w ostatniej chwili znajomi zapowiedzieli się u nas z „wizytą sylwestrową”? Wielu z nas nie ma czasu na przygotowywanie wyszukanych potraw, wówczas najczęściej ratujemy się wizytą w sklepie i zakupem chipsów, krakersów i innych chrupiących przekąsek. Polecamy przygotować do nich pyszne sosy.
SOS BLUE CHEESE
Składniki:
100 g sera blue cheese
½ szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki majonezu light
1 łyżka soku z cytryny
Pieprz mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Ser pokroić na małe kawałki, rozgnieść w misce z ½ szklanki bulionu, utrzeć i dodać majonez. Całość doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
PIKANTNY SOS Z ORZECHÓW ZIEMNYCH
Składniki:
1 szklanka mielonych orzeszków ziemnych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane szalotki
1 posiekany ząbek czosnku
50 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka pasty sambal oelek
1 łyżka miodu pszczelego lipowego
½ szklanki mleka kokosowego
Sól, Pieprz czarny grubo mielony pieprz, Papryka czerwona ostra Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Posiekaną szalotkę podsmażyć na złoty kolor na oliwie z czosnkiem i pastą sambal oelek. Następnie dodać miód, wino, mleko kokosowe i całość zagotować. Tak przygotowany sos zmiksować z orzeszkami ziemnymi. Gdy sos uzyska jednolitą konsystencję doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Sylwestrowe szaleństwo zakrapiane jest zwykle alkoholem. Oprócz tradycyjnych trunków możemy zaoferować gościom pysznego drinka Dry Martini udekorowanego oliwką.
DRY MARTINI
Składniki:
60 g ginu
15 ml wytrawnego wermutu
Sposób przygotowania:
Składniki wymieszać z lodem i wrzucić zieloną oliwkę.
Jednym słowem życzymy wszystkim Doradcom szampańskiej zabawy przy suto zastawionym stole!
Komentarze (0)