Sum w śmietanie – brzmi świetnie, a jeszcze lepiej smakuje. Ryba podsmażana w tymianku i szalotce tworzy delikatne danie. Andrzej Polan do suma dodał kapelusze borowików, które zalał śmietaną. Takie połączenie składników pozwoliło uzyskać gęsty i aromatyczny sos. Dodane dwie łyżeczki musztardy francuskiej podkreśliły walory smakowe i aromatyczne całego dania.
Dobrym dodatkiem do suma w śmietanie są domowe chipsy z ziemniaków. Zobaczcie, jak łatwo jest je przygotować! Wystarczy jedynie pokroić ziemniaki na cienkie plastry i smażyć na głębokim oleju. Pamiętajcie, aby plastry ziemniaków wrzucać pojedynczo na rozgrzany olej!
Smacznego!
Odcinek zobacz TUTAJ
Sum w śmietanie z domowymi chipsami
3 filety z suma
2 szalotki
100 ml białego wytrawnego wina
200 g mrożonych borowików
300 ml śmietany 30%
3 ziemniaki
Olej rzepakowy
Musztarda francuska Prymat
Tymianek Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Szalotki kroimy w grubszą kostkę i smażymy na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Filety z suma dzielmy na mniejsza kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem i przekładamy na patelnię z szalotkami. Rybę smażymy z obu stron, w trakcie posypując tymiankiem. Następnie wlewamy wino i smażymy, aż delikatnie odparuje.
Kapelusze grzybów blanszujemy (rozmrażamy, wrzucamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie zanurzamy w zimnej). Po chwili wlewamy śmietanę i dusimy, aż śmietana nieco odparuje a sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki musztardy francuskiej i mieszamy.
W głębokim garnku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Ziemniaki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki i wrzucamy pojedynczo (żeby się nie skleiły) na gorący olej. Smażymy kilka sekund, po czym osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i solimy. Do oleju możemy dodać odrobinę czerwonej papryki i w ten sposób otrzymamy chipsy paprykowe.
Rybę podajemy z domowymi chipsami.