Sole aromatyzowane - smakowe
Sól jest jedną z najczęściej używanych i jednocześnie najbardziej podstawowych przypraw. Znajdziemy ją praktycznie w każdym polskim domu. Odkąd pojawiła się w naszej kulturze kulinarnej zmieniła oblicze smaku przygotowywanych dań na zawsze.
Niektórym może się wydawać, że sól jest po prostu słona. Prawda jest jednak taka, że tę popularną przyprawę można aromatyzować na różne sposoby uzyskując niesamowite efekty kulinarne. Warto wiedzieć, że na smak tego naturalnego minerału, jakim jest sól, składają się nie tylko miejsce pochodzenia, ale i sposób w jaki się ją produkuje. Wyróżniamy różne gatunki, które między sobą charakteryzują się odmienną strukturą kryształu, kolorem, czystością oraz skalą intensywności smaku. Jednak to nie wszystko, ponieważ jako minerał niemal bezwonny łatwo przejmuje aromaty i smaki innych przypraw. Dlatego też sól z powodzeniem można samodzielnie aromatyzować i łączyć w przeróżne kombinacje smakowe. W jakim celu?
Tak zwane sole smakowe, bo o nich mowa, często stanowią zwieńczenie przygotowywanych dań. Dla uzyskania interesującego efektu końcowego często posypuje się nimi rant talerzy, na których podawane są potrawy. Posiadają jednak również inne zalety - otwierają np. kubki smakowe. Dlatego też użycie ich nie ogranicza się wyłącznie do dań wytrawnych (podobno znakomita w kuchni indyjskiej jest sól z mango i curry), ale i słodkich. Sole truskawkowe, cytrynowe, czy waniliowe stosowne są w cukiernictwie, gdzie uwalniają nuty smaku serwowanych deserów. Jeśli więc jesteście ciekawi, co jeszcze potrafią zdziałać w Waszych kuchniach sole smakowe sprawdźcie, jak różnorodne mogą być ich odmiany.
Sól selerowa – łączy się ją z suszonymi liśćmi lub nasionami selera. Doskonały dodatek do ryb, ale też i drobiu. Powszechnie posypuje się nią kanapki. Niektórzy dodają ją także do popularnego koktajlu zwanego „Krwawa Mary”.
Sól ziołowa – tę sól można skomponować samodzielnie z mieszanki soli jodowanej i odpowiednich ziół. Najczęściej jednak występuje w połączeniu z takimi przyprawami, jak: czosnek, cebula, papryka, chili, czy koperek. Może przybierać również i inne formy. Na przykład w skład Soli ziołowej Prymat wchodzą przyprawy takie jak, między innymi: bazylia, cząber, oregano, gorczyca i pieprz czarny. Dzięki swojej unikatowej kompozycji jest niezwykle wszechstronną przyprawą, która nadaje się doskonale do wszelkich potraw mięsnych, zup, sałatek oraz sosów. Polecana jest osobom, które szukają urozmaicenia tradycyjnie słonego smaku codziennie przygotowywanych potraw.
Sól czosnkowa - smak tych dwóch przypraw doskonale współgra ze sobą. Jest idealnie zharmonizowanym połączeniem soli jodowanej lub morskiej oraz czosnku. Nieodzowna w kuchni ze względu na cieszące się popularnością połączenie czosnkowego i słonego smaku. Może być oryginalnym składnikiem wielu smacznych potraw mięsnych, rybnych lub przygotowanych na bazie warzyw. Doskonała do aromatycznych sosów, grzybów, twarogów, past, sałatek a także do potraw z grilla. Znakomicie smakuje z nią również sok pomidorowy wzbogacony słono – czosnkowym smakiem. Jest to także świetny dodatek do oliwy z oliwek. Tak ciekawie aromatyzowana oliwa nada się do marynowania, czy nawet polania grzanek.
Sól z grzybami – borowikowa: sól o dziwo może być również aromatyzowana grzybami! Dzięki tak oryginalnemu połączeniu z łatwością doprawimy risotto, barszcz grzybowy oraz sosy.
Sól waniliowa – żeby uzyskać tę ciekawą mieszankę konieczne jest wymieszanie ziarenek wanilii z solą (morską lub kamienną). Do miejsca, w którym będzie ona przechowywana warto dodać opróżnioną laskę wanilii – będzie dodatkowym źródłem i jednocześnie wzmocnieniem aromatu. Zastanawiacie się pewnie do czego taka sól pasuje? Znakomicie spisuje się w połączeniu z rybami, drobiem i warzywami pieczonymi. W bardziej tradycyjny sposób możecie ją wykorzystać do doprawienia deserów czekoladowych, serników, a także i kawy.
Sól pomarańczowa – kolejnaz ciekawych propozycji smakowych. Sól połączona ze skórką pomarańczową i na przykład rozmarynem wzbogaca smak deserów – w szczególności czekoladowych. Należy wykorzystać ją najlepiej od razu. Aby zachować ją na dłużej konieczna jest obróbka cieplna. Przygotowaną sól suszymy 10-20 minut w piekarniku w temperaturze 140-160°C.
Sól sojowa - dla miłośników sosu sojowego powstała wersja stała - sól sojowa. Daleki Wschód proponuje już zdehydratyzowany sos sojowy w postaci kryształków soli.
Sól cytrynowa – można ją zdobyć na Fuertaventurze, jednak z powodzeniem stworzymy ją również w domowych warunkach. Dodatek cytryny w soli świetnie współgra w daniach rybnych. Jest również znakomitym dodatkiem do kurczaka, wieprzowiny, czy marynat.
Sól z dodatkiem trufli - wyjątkową głębię smaku posiada sól z dodatkiem trufli, które nawet w niewielkich ilościach nadają potrawom intensywny i bogaty aromat. Sól w połączeniu z takim rarytasem jak trufle stanowi niezwykle wyrafinowaną przyprawę – to prawdziwy skarb w kuchni i absolutny niezbędnik każdego smakosza.
Sól morska wędzona – o autentycznym, dymnym smaku i zapachu. Powstaje na drodze wędzenia, np. w dymie z drewna jabłoni, czy olchy. Pozostawia na długo swój oryginalny smak. Znakomicie sprawdza się do przygotowywania dań z grilla.
Sól morska habanero – połączenie bardzo ostrej papryki habanero z solą sprawia, że wystarczy dodać zaledwie szczyptę aby poczuć moc pikanterii zawartej w tej soli smakowej. Dla miłośników ognistej kuchni, którzy doprawią nią dania, takie jak grillowanie mięsa, ryby, ale także i warzywa.
Sól szałwiowa – o delikatnym, ziołowym zapachu. Spowoduje, że przygotowywane mięsa, ryby, warzywa oraz nabiał przenikną tą aromatyczną mieszanką przyprawową. Bardzo łatwa w przygotowaniu.
Sól morska pomidorowa – to sól, która łączy w sobie smak i zapach zamknięty w aromatycznych, suszonych pomidorach. Można nią doprawiać nie tylko na końcu, ale i w trakcie gotowania. Nada każdemu daniu lekko słodki smak. Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie tej soli do aromatyzowania oliwy, którą potem można wykorzystać, np. do pieczywa – w tym gorących grzanek.
Komentarze (0)