Sól a zdrowie
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu i chloru. Są to pierwiastki niezbędne dla optymalnej pracy układów enzymatycznych i metabolicznych naszego organizmu.
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu i chloru. Są to pierwiastki niezbędne dla optymalnej pracy układów enzymatycznych i metabolicznych naszego organizmu. Jony sodu biorą udział w systemach transportu przez błony komórkowe wielu składników odżywczych, kontrolują objętość płynów poza komórkowych oraz biorą udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, pełnią ważną rolę w utrzymaniu w komórkach nerwowych potencjału elektrycznego, niezbędnego do przewodzenia bodźców nerwowych. Znaczenie sodu dla fizjologicznego funkcjonowania organizmu jest dobrze udokumentowane i wiadomo, że sód jest niezbędny w codziennej diecie dla zachowania zdrowia i homeostazy w organizmie.
A ile soli powinniśmy spożywać? Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, nie więcej niż 5 g soli dziennie, co odpowiada 2000 mg sodu. Zalecane 5 g dziennie obejmuje sól pochodzącą ze wszystkich źródeł: zawartą w produktach które kupujemy i sól dodawaną do potraw.
Jadwiga Charzewska, prof. dr hab.
Zakład Antropologii i Promocji Zdrowia
Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się