I'm dreaming of a white Christmas
Just like the ones I used to know
Where the treetops glisten,
and children listen
To hear sleigh bells in the snow
Pamiętacie kto śpiewał ją po raz pierwszy w historii? To był Bing Crosby. My już zaczynamy ja sobie nucić w trakcie przedświątecznych porządków. A tymczasem z kolorowej księgi wyciągamy przepis na coś smacznego i białego. Hmmm… Zupa czosnkowa ze szpinakiem brzmi zachęcająco. Harmonia smaków i zniewalający aromat.
Zupa czosnkowa ze szpinakiem
Skłądniki:
1 szklanka mrożonego szpinaku
3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego z kostki Kucharek
1 szklanka mleka
1 cebula (10 dag)
1 główka czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka Tymianku Prymat
3 Liście laurowe Prymat
3 ziarna Ziela angielskiego Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Czosnek rozetrzeć z solą. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć czosnek, cebulę i lekko je zrumienić. Wlać bulion, dodać liście laurowe Prymat, tymianek Prymat, ziele angielskie Prymat i gotować na małym ogniu 15-20 min. Rondel zestawić z ognia, wyjąć liście laurowe Prymat i ziele angielskie Prymat, zupę doprawić solą i pieprzem Prymat, a następnie zmiksować. Wlać mleko, ponownie zagotować, włożyć szpinak, energicznie zamieszać i jeszcze raz zagotować.
Podawać z grzankami.
(4 porcje)