Szczaw jest rośliną z rodziny rdestowatych, którą można spotkać już wczesną wiosną na żyznych glebach. Jego podłużne liście najlepiej zbierać właśnie w okresie wiosennym, gdyż charakteryzują się wówczas najlepszym smakiem i nie są łykowate. Przygotowujemy z nich cieszącą się ogromną popularnością i przywołującą smak dzieciństwa zupę szczawiową. Swoje zastosowanie znajduje także wyciśnięty z łodyg szczawiu sok, który wykorzystywany jest nie tylko w celach kulinarnych, lecz także do wywabiania trudnych plam, na przykład z rdzy lub atramentu. Szczaw posiada właściwości zdrowotne. Herbatę z suszonych liści szczawiu powinno się pić przy wszelkich dolegliwościach wątroby i nerek.
Szczaw siekany Smak wyróżnia się sprawdzoną recepturą. Zawiera starannie wybrane, najlepsze liście szczawiu, które na długo zachowują charakterystyczny, intensywny i lekko kwaśny smak. Z pomocą siekanego szczawiu bez trudu przygotujemy potrawy, będące solidną dawką wartości odżywczych.
Szczaw siekany możemy wykorzystać do przygotowania wybornego sosu śmietanowo- szczawiowego, który może stanowić wyborny dodatek do wszelkich ryb. Doskonale pasuje również do sosów, podawanych do dań z makaronu. Możemy wykorzystać go jako dodatek do sałatek, a przede wszystkim przygotować wyborną, zdrową zupę szczawiową.
Polecany przepis: Sola lemon z awokado i sosem szczawiowym