Pieczarki to nie tylko świetny smak, który wzbogaci przygotowywaną potrawę, ale i porcja mikroelementów wraz z cennymi witaminami. Aby więc przygotować zdrowy obiad warto sięgnąć po ten rodzaj grzyba. Z badań wynika bowiem, że spożywanie pieczarek jest wyjątkowo zdrowe, a ponadto dostarcza organizmowi także cennego białka oraz błonnika.
Na całym świecie pieczarki podziwiane są ze względu na swoje wyjątkowe walory kulinarne. Pieczarki w zalewie solnej Smak o delikatnym aromacie i smaku to najwyższej jakości dodatek do wszelkiego rodzaju potraw - od mięs pieczonych i duszonych po gulasz, bogracz i leczo. Jeśli więc chcecie przygotować zdrowy obiad i to bez cholesterolu – sięgnijcie po pieczarki.
Czy wiesz, że…
Co czwarta, europejska pieczarka pochodzi z naszego kraju.
Filet z sandacza podany na aromatycznym ragoût z pieczarek z marynowanym czerwonym pieprzem
Składniki dla 4 osób:
8 x 80g filetów z sandacza ze skórą
1 opakowanie Przyprawy do ryb Prymat
100 ml oliwy do smażenia
4 gałązki koperku do dekoracji
4 łyżki Chrzanu o smaku cytrynowym Smak
4 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu
Sok z ½ cytryny
4 łyżeczki oliwy truflowej
Ragoût:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
4 pokrojone w plastry szalotki
1 słoik (290 g) Pieczarek w zalewie solnej Smak
100 ml białego wytrawnego wina
1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny grubomielony Prymat
Tymianek Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować w Przyprawie do ryb Prymat i odstawić do lodówki.
Na oliwie i maśle podsmażyć osączone z zalewy pieczarki i szalotki, wlać białe wino i dodać pomidory. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, a następnie doprawić do smaku.
Sandacza usmażyć na dobrze rozgrzanej oliwie (po 1 minucie z każdej strony), a następnie piec 10 minut w temperaturze 180 °C.
Tak przygotowaną rybę podawać z aromatycznym ragoût grzybowym i chrzanem. Przed podaniem danie skropić oliwą truflową, połączoną z marynowanym czerwonym pieprzem i sokiem z cytryny.