Smak Tygodnia: Pieczarki marynowane Smak

Pieczarki wyróżniają się białym, jedwabistym kapeluszem, którego średnica dochodzi niekiedy do 20 cm. Pod kapeluszem dostrzeżemy brązowawy, dwuwarstwowy pierścień. Blaszka początkowo jest delikatnie szarawa, następnie różowa, a potem ciemnobrunatna. Zbieracze mogą znaleźć pieczarki od wczesnego lata do jesieni. Najlepiej szukać ich w miejscach nasłonecznionych: łąkach, pastwiskach, brzegach lasu lub leśnych polanach. Pieczarki są też grzybami bardzo łatwymi do hodowli, a Polska jest ich pierwszym eksporterem w Europie. Na całym świecie pieczarki są chętnie wykorzystywane w celach kulinarnych, ze względu na doskonałe walory smakowe. W polskiej kuchni bardzo popularne są pieczarki marynowane lub przyrządzone w zalewie solnej.
Wyjątkowa receptura i idealnie dobrane proporcje marynaty stanowią sekret Pieczarek marynowanych Smak. To dzięki nim zamieniliśmy świeże i pachnące pieczarki w doskonałą, smaczną przekąskę na każdą okazję. Pieczarki marynowane to przede wszystkim doskonała przekąska na co dzień, ale odpowiednio podana stanowi doskonałą przystawkę podczas uroczystych spotkań. Jest niezastąpionym składnikiem sałatek, kanapek oraz doskonałym dodatkiem do mięs i wędlin. Mając pieczarki marynowane, ogóreczki, cebulę i majonez możemy przygotować wyborny sos tatarski.
Pieczarki marynowane Smak dostępne są w słoiczkach: 290, 690 oraz 850 g.
A na dzisiejszy obiad proponujemy Lecza z wołowiną, pieczarkami i lubczykiem. Przepis znajdziecie TUTAJ
Komentarze (0)