Smak Tygodnia: Papryka marynowana węgierska

22.05.2012
Smak Tygodnia: Papryka marynowana węgierska

 

 

Papryka wywodzi się z kontynentu południowo - amerykańskiego. Jej pierwsze gatunki znane były jeszcze na długo przed odkryciem obu Ameryk. Najdawniejsze odmiany odnalezione z kolei zostały w peruwiańskich grobowcach. Zarówno smakiem, jak i wyglądem papryka  podbiła cały świat, stając się jednym z najpopularniejszych warzyw.

 

Zanim użyjemy jej do naszych potraw warto dowiedzieć się nieco więcej o jej właściwościach odżywczych. Jest ona bowiem cennym źródłem witaminy C, a jej odmiana czerwona pomaga w walce ze zmarszczkami, wzmacnia kruche naczyńka krwionośne (rutyna) i zawiera spore pokłady beta-karotenu.

 

Teraz, gdy wiemy już tak wiele o tym warzywie zachęcamy do wykorzystania Papryki marynowanej węgierskiej Smak do przepisu na steki z karkówki. Smacznego!

 

2 

 

 

 

Marynowane steki z karkówki

z chipsami z młodych ziemniaków i kwaśnym jogurtem

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 steki z karkówki (każdy po 160 g)

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 opakowanie przyprawy: Karkówka klasyczna Prymat

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

2 ząbki czosnku

 

8 umytych pokrojonych w łódki ziemniaków ze skórką

6 łyżek oliwy z oliwek

Sól, pieprz czarny grubo mielony Prymat

2 gałązki świeżego rozmarynu

4 łyżki gęstego jogurtu

1 pęczek dymki

6 kawałków Papryki marynowanej węgierskiej Smak

 

 

3     4

 

 

6

 

Sposób przygotowania:

 

Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich składników i odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, posypać solą, dodać rozmaryn i piec około 30 minut w temperaturze 200˚C. Steki usmażyć na grillu, pod koniec dodając paprykę i dymkę. Następnie całość piec 5 minut w temperaturze 180˚C.

Na aromatycznych stekach z karczku wieprzowego ułożyć pieczone chipsy ziemniaczane z rozmarynem. Tak przygotowanie danie udekorować dymką, czerwoną papryką  i kwaśnym jogurtem.

 

 

 

1

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat