Smak Tygodnia: Papryka marynowana węgierska

Papryka wywodzi się z kontynentu południowo - amerykańskiego. Jej pierwsze gatunki znane były jeszcze na długo przed odkryciem obu Ameryk. Najdawniejsze odmiany odnalezione z kolei zostały w peruwiańskich grobowcach. Zarówno smakiem, jak i wyglądem papryka podbiła cały świat, stając się jednym z najpopularniejszych warzyw.
Zanim użyjemy jej do naszych potraw warto dowiedzieć się nieco więcej o jej właściwościach odżywczych. Jest ona bowiem cennym źródłem witaminy C, a jej odmiana czerwona pomaga w walce ze zmarszczkami, wzmacnia kruche naczyńka krwionośne (rutyna) i zawiera spore pokłady beta-karotenu.
Teraz, gdy wiemy już tak wiele o tym warzywie zachęcamy do wykorzystania Papryki marynowanej węgierskiej Smak do przepisu na steki z karkówki. Smacznego!
Marynowane steki z karkówki
z chipsami z młodych ziemniaków i kwaśnym jogurtem
Składniki dla 4 osób:
4 steki z karkówki (każdy po 160 g)
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie przyprawy: Karkówka klasyczna Prymat
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
2 ząbki czosnku
8 umytych pokrojonych w łódki ziemniaków ze skórką
6 łyżek oliwy z oliwek
Sól, pieprz czarny grubo mielony Prymat
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 łyżki gęstego jogurtu
1 pęczek dymki
6 kawałków Papryki marynowanej węgierskiej Smak
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich składników i odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, posypać solą, dodać rozmaryn i piec około 30 minut w temperaturze 200˚C. Steki usmażyć na grillu, pod koniec dodając paprykę i dymkę. Następnie całość piec 5 minut w temperaturze 180˚C.
Na aromatycznych stekach z karczku wieprzowego ułożyć pieczone chipsy ziemniaczane z rozmarynem. Tak przygotowanie danie udekorować dymką, czerwoną papryką i kwaśnym jogurtem.
Komentarze (0)