Smak Tygodnia: Kapusta czerwona

07.09.2011
Smak Tygodnia: Kapusta czerwona

 

 

Kapusta czerwona zwana też modrą stanowi botaniczną odmianę kapusty warzywnej. Spożywana była już w starożytnej Grecji i Rzymie. Zawiera dużą ilość antocjanów, które nadają kapuście charakterystyczną barwę i jednocześnie mają dużo właściwości przeciwutleniających. To wszystko czyni  z niej warzywo, które przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych i miażdżycowych. W liściach czerwonej kapusty można piec lub gotować mięso. Sok jest natomiast wykorzystywany do przygotowania syropu do płukania gardła.

 

 

Kapusta czerwona stanowi doskonałe uzupełnienie dań obiadowych. Piękny intensywny kolor to zapowiedź jej bogatego smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do codziennych posiłków. Idealnie harmonizować będzie ze smakiem pieczonych lub smażonych mięs. Powszechnie lubiana jest jako dodatek do klusek śląskich. Smakuje wyśmienicie podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gdy chcemy urozmaicić smak sałatki z czerwonej kapusty możemy dodać do niej kawałki suszonych śliwek i rodzynki.

 

 

Smak Tygodnia: Kapusta czerwona

 

 

Polecamy nasz przepis na pyszny obiad: Kloposiki nadziewane chrupiącym boczkiem, podane z sałatą z czerwonej kapusty i sosem z żuru staropolskiego. Znajdziecie go TUTAJ

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat