Smak Tygodnia: Jabłko prażone

Jabłko prażone Smak zachwyca smakiem i aromatem najlepszych owoców. Jabłko prażone Smak stanowi gotową bazę do wypieku smakowitej szarlotki lub francuskich rogalików z jabłkami. Sprawdza się jako dodatek do deserów z lodami i bitą śmietaną. Doskonale smakuje jako składnik dań obiadowych, na przykład pierogów i naleśników. Wykorzystując prażone jabłka możemy także przygotować błyskawiczne i smakowite danie z zapiekanym ryżem.
Na dzisiejszy deser proponujemy:
STRUDEL JABŁKOWY Z SOSEM WANILIOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki:
Farsz:
3 słoiki Jabłek prażonych Smak
Cynamon Prymat do smaku
300 g rodzynek
Ciasto:
1 kg mąki typ 450
400 ml wody, szczypta soli
150 g oleju
masło
Bułka tarta Prymat.
Sposób przygotowania:
Do jabłek dodać cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Następnie rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C). Strudel jabłkowy można serwować na zimno lub na gorąco, z sosem waniliowym i bitą śmietaną.
Smacznego!
Komentarze (3)