Sezon kurkowy trwa i długo jeszcze trwać będzie. W związku z tym zapraszamy do odkrywania z nami letnich smaków – w tym leśnych kurek. W tym tygodniu sięgamy po Czosnek w oleju z ziołami, który połączymy z kurkami, truskawkami, rozmarynem, piersią z kurczaka i białym kremem balsamino.
Czosnek jest nie tylko zdrowy, ale i nadaje wybornego smaku przygotowywanym z nim potrawom. Staranne połączenie wysokiej jakości czosnku i aromatycznych ziół zanurzonych w delikatnym oleju, to wyśmienita kompozycja. Nasz czosnek z ziołami w oleju będzie równie pomocny w przyrządzaniu zup i dań mięsnych, jak i warzywnych. Świetnie nada się także jako dodatek do koreczków, kanapek oraz warzywnych sałatek. Szczególnie polecamy go do potraw z kuchni śródziemnomorskiej.
A oto obiecane intrygujące połączenie smaków. Smacznego!
Pierś z kaczki marynowana w rozmarynie
podana na kurkach z truskawkami i białym kremem balsamico
Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kaczki (po 200 g każda)
Marynata:
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki Czosnku w oleju z ziołami Smak
1 op. Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
Kilka gałązek śwież rozmarynu
200 g kurek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę małe cebule
50 ml bulionu warzywnego Kucharek
50 ml białego kremu balsamico
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte piersi z kaczki zamarynować w oliwie, czerwonym winie, czosnku, startych warzywach i rozmarynie, doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, dodać kurki, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać masło cytrynowe i biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość doprawić do smaku, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.
Kaczkę wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie piec około 12 minut w temperaturze 200ºC.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami. Tak przygotowane danie podawać z bukietem ulubionych, chrupiących sałat.