Smak Tygodnia: Czosnek marynowany z ziołami

Czosnki marynowane są idealne jako samodzielna przekąska na wszelkie domowe przyjęcia, a szczególnie na spotkania przy grillu. Czosnki są równie doskonałe jako dodatek do sałatek, koreczków i kanapek, dodadzą też smaku sosom i dipom. Smażone mięsa i krewetki będą smakować wyśmienicie z tym oryginalnym dodatkiem. Czosnki marynowane to wyrazisty dodatek do potraw szczególnie w kuchni włoskiej i greckiej. Zmiksowany czosnek warto dodać do zup o konsystencji kremu.
KREM Z POMIDORÓW Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI
Składniki dla 4 osób:
kilka ząbków Czosnku marynowanego z ziołami Smak bez zalewy,
1 pokrojona cebula,
4 łyżki oliwy,
6 pokrojonych pomidorów bez skóry,
1 l Rosołu z kury Kucharek,
Pieprz czarny mielony,
Tymianek Prymat,
cukier do smaku,
80 g sera pleśniowego,
kilka listków bazylii,
2 łyżki prażonych pestek dyni.
Sposób przygotowania: cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory, chwilę smażyć, wlać bulion i gotować 10 minut, doprawić do smaku. Zupę zmiksować. Przed podaniem posypać serem pleśniowym, posiekaną bazylią i pestkami dyni.
Komentarze (0)