Burak dziki znany jest nad Morzem Śródziemnym od ponad 4 tysięcy lat. Jednak dopiero włoscy ogrodnicy w XVI wieku rozpoczęli hodowlę tej smakowitej rośliny, powiększając jej rozmiary. Dziś uprawiać możemy buraki pastewne, cukrowe i ćwikłowe. Często goszczą one na naszych stołach zwłaszcza ze względu na walory smakowe, warto jednak wspomnieć o ich właściwościach zdrowotnych. Buraki zawierają bowiem dużą dawkę kwasu foliowego, witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń i żelazo.
Buraczki domowe Smak w formie kształtnych kulek urzekają swą barwą oraz słodko-ostrym smakiem. Dzięki starannie przygotowanej zalewie zachowują wszelkie walory. Buraczki domowe mogą być podawane w całości jako wyśmienity dodatek do dania mięsnego. Możemy je także zetrzeć na tarce i przygotować barszcz lub znakomitą przystawkę obiadową w postaci buraczków na gorąco. Możemy uczynić z nich atrakcyjną przekąskę podawaną w towarzystwie wędlin, serów i śledzi.
Buraczki domowe możmy wykorzystać jako smakowity dodatek do:
FILETU Z SANDACZA Z PIECZONYMI BURACZKAMI
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g fileta z sandacza ze skórą,
3 łyżki mąki, marynata,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 plastry cytryny,
1 posiekana czuszka,
sól,
Pieprz czarny grubomielony Prymat;
12 usmażonych na maśle pierożków leniwych,
290 g Buraczków domowych Smak,
4 łyżki ciemnego kremu balsamico,
4 cząstki cytryny,
sałata do dekoracji.
Sos:
2 łyżki masła,
2 posiekane szalotki,
2 ugotowane marchewki,
50 ml białego wytrawnego wina zaparzonego ze szczyptą szafranu,
1 laska wanilii Prymat,
200 ml śmietany kremówki,
1 łyżka miodu,
1 łyżka soku z cytryny,
sól,
Pieprz biały mielony,
Chili pieprz cayenne Prymat do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki. Buraczki domowe odsączyć i skropić ciemnym kremem balsamico. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać marchewkę, miód i sok z cytryny. Całość zalać winem i śmietaną, dodać wanilię i gotować do momentu zgęstnienia. Następnie sos zmiksować i doprawić do smaku. Sandacza oprószyć mąką, podsmażyć na patelni, po czym przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Pieczonego sandacza podawać na aromatycznym sosie z pieczonymi buraczkami aromatyzowanymi kremem balsamico oraz chrupiącymi pierożkami leniwymi.
Smacznego!