Słoneczny chleb z miodem i bakaliami

![]() |
![]() |
Składniki: 2 szklanki zwykłej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody do pieczenia ½ łyżeczki soli koszernej ½ szklanki miękkiego masła ½ szklanki nierafinowanego cukru ½ szklanki ciemnego miodu ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej 2 jajka 1 szklanka świeżych malin ½ szklanki siekanych prażonych migdałów rzadki lukier z soku z 1 pomarańczy wymieszanego z cukrem pudrem |
Fotografia - © Mariusz Robak |
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Nasmarować tłuszczem niewielką formę. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać masło, cukier, miód, olejek i skórkę. Wbić jajko, wymieszać i po chwili dodać drugie. Gdy ciasto zrobi się wilgotne, należy bardzo delikatnie połączyć powstałą masę z malinami i siekanymi migdałami. Piec przez 55–60 minut, aż wbita wykałaczka nie będzie się kleić. Studzić 20 minut. Następnie wyjąć chleb z formy i położyć na stojaku do ostygnięcia. Wierzch niezbyt obficie oblać lukrem.
Przepis pochodzi z książki Barbary O’Neal "Recepta na miłość". Przeł. Agnieszka Kuc. Wydawnictwo Literackie, 2013. Książkę możecie zdobyć w konkursie, o którym przeczytacie tutaj.
![]() |
![]() |
Ramona Gallagher znalazła się na rozdrożu. Piekarni, którą prowadzi, grozi bankructwo, matka doprowadza ją do szaleństwa, a córka, Sophie, będąc w zaawansowanej ciąży, podejmuje ryzykowną podróż do szpitala w Niemczech, dokąd przetransportowano ciężko rannego w Afganistanie jej męża. I jeszcze Katie, zbuntowana nastolatka, której Ramona ma zastąpić matkę. Jak wybrnąć z tych problemów i ułożyć życie na nowo? |
Komentarze (1)