Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Sezon na Żurawinę

Sezon na Żurawinę

Zainteresowanie żurawiną zawdzięczamy po części amerykańskiej kuchni i amerykańskiej odmianie żurawiny. Żurawina wraca do łask również dzięki rosnącemu zaineresowaniu gotowaniem, eksperymentowaniem, niecodziennym łączeniem składników i smaków, jak i odkrywaniem nowych połączeń. Takim właśnie smakiem dla wielu osób jest żurawina.

 

Żurawina dzięki wyrazistemu, kwaśnemu smakowi stanowi niezwykle wykwintny i wytrawny dodatek. Świeża żurawina ma piękną i głęboką czerwoną barwę o lekkim połysku. W polskiej kuchni żurawina pojawia się stosunkowo rzadko. Ze względu na kwaśny smak zwykle stosuje się przetworzoną żurawinę w postaci dżemów czy konfitury serwowaną jako dodatek do mięs lub serów, zwykle pleśniowych. Natomiast zimową porą na narciarskich stokach króluje oscypek grillowany z konfiturą żurawinową. Popularna jest także żurawina suszona, rzadziej – mrożona. Suszona żurawina stanowi składnik müsli czy też batoników energetycznych.

 

Warto wiedzieć, że żurawina może być wdzięcznym dodatkiem nie tylko do dziczyzny, pieczonego schabu i cielęciny, do których jest zwykle rekomendowana. Doskonale też współgra z delikatnym mięsem drobiowym, jak i rybami. Dodaje ciekawego i wyrazistego smaku deserom, zupom, sosom, potrawom  z ryżu i makaronów a także nalewkom alkoholowym.

 

Jednak żurawina to nie tylko wyborny smak i wyrafinowana kuchnia. Żurawina to samo zdrowie, moc witamin oraz liczne właściwości prozdrowotne i antybakteryjne, co potwierdza medycyna. Zapobiega przeziębieniom, infekcjom dróg moczowych, jamy ustnej, przewodu pokarmowego. Działa też antyrakowo. Do ledwie kilka właściwości, a ich lista jest o wiele dłuższa.

 

Zatem łącząc przyjemne, a raczej zdrowe, ze smacznym - proponujemy kilka ciekawych i nietypowych przepisów z żurawiną. 

 

Gnocchi Z pikantnym sosem pomidorowo-żurawinowym
 

 

Sezon na Żurawinę

 

Składniki:

(dla 4 osób)
 
500 g włoskich kluseczek gnocchi
30 g orzechów włoskich 
2-3 gałązki rozmarynu 
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
 
Sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chili 
1 łyżka oleju
375 ml przecieru pomidorowego (z kartonika lub puszki)
2 łyżki czerwonej porzeczki
75 g suszonej żurawiny amerykańskiej 
sól
 

 
Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół, oczyścić, usunąć pestki, opłukać i posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać przecier pomidorowy, galaretkę i żurawinę amerykańską. Gotować na małym ogniu przez 3-5 minut, doprawić do smaku solą. Orzechy włoskie grubo pokroić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć gnocchi na złoty kolor, dodać orzechy i rozmaryn. Podawać z sosem pomidorowym i  świeżo tartym parmezanem. 

 

 

Krem pomidorowy z  pesto ziołowo-żurawinowym 


Sezon na Żurawinę


Składniki:
(dla 4 osób)
1 duża puszka obranych pomidorów
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 mała czerwona papryczka chili
2 łyżki oliwy z oliwek
6 łyżek wytrawnego wermutu 
250 ml ubitej śmietany
sól, pieprz Prymat

Pesto:
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
30 g orzechów włoskich
1 pęczek kolendry
1 pęczek pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz Prymat
 


Sposób przygotowania: 
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki i drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Wlać wermut, a następnie dodać pomidory z zalewą i śmietanę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 10-15 minut. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować pesto. Zioła umyć, osuszyć i grubo pokroić. Orzechy rozdrobnić. Zioła, orzechy i oliwę z oliwek zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Żurawinę pokroić, a następnie zmieszać ze zmiksowanymi ziołami i orzechami.
Zupę podawać polaną aromatycznym sosem pesto.


Pappardelle z sosem z ŻURAWINY AMERYKAŃSKIEJ i orzechów włoskich

 

Sezon na Żurawinę


 
Składniki:
(dla 4osób)
 
400 g makaronu pappardelle
250 g mrożonych liści szpinaku
2 kromki chleba tostowego
6 łyżek mleka
125 g białego sera
4 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej 
80 g orzechów włoskich
4 gałązki mięty
1 pęczek pietruszki
1 mały ząbek czosnku
50 ml wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
sól, pieprz Prymat
 
Sposób przygotowania:

Chleb tostowy namoczyć w mleku. Żurawinę i orzechy włoskie rozdrobnić, zaś liście mięty i pietruszki porwać, a ząbek czosnku obrać i pokroić - całość przełożyć do moździerza i zetrzeć. Następnie dodać namoczony chleb tostowy, wywar warzywny, oliwę z oliwek i  wymieszać do uzyskania gęstej pasty.

Sos żurawinowo-orzechowy wlać do miski, dodać biały ser, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami soku cytrynowego. Gotowy krem przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce.

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Szpinak rozmrozić, podgrzać z łyżką masła, doprawić. Odlać ok. 100 ml wody, w której gotował się makaron, zmieszać z sosem orzechowym, podgrzać, a następnie wymieszać z makaronem i szpinakiem.

 

Sznycelki z indyka podane z pasztetem z żurawiny i kasztanów i sosem żurawinowym  

 

Sezon na Żurawinę


 
Składniki:
(dla 4 osób)
 
4 sznycle z piersi indyczej (po ok. 150 g)
olej do smażenia
 
Sos żurawinowy:
250 ml soku żurawinowego
150 g cukru                        
1 laska cynamonu
340 g świeżej żurawiny
1 pomarańcza
 
Pasztet:
300 g mielonej wieprzowiny
1 duża cebula
3 kromki pieczywa tostowego
200 g jadalnych kasztanów
½ pęczka tymianku
½ pęczka szałwii
2 łyżki oleju
4 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
1 jajko
 sól, pieprz czarny mielony Prymat
 
 

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać sok żurawinowy, dodać cukier, cynamon i żurawinę. Pomarańczę umyć, cienko oskrobać skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i sok pomarańczowy dodać do sosu i gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut. Sos można podawać na ciepło lub zimno.

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w drobną kostkę. Tosty rozdrobnić. Tymianek i szałwię umyć i otrząsnąć z wody, oskubać listki i drobno posiekać. Cebulę zrumienić na  łyżce oleju, wystudzić. Zioła, rozkruszony chleb, mielone mięso i suszoną żurawinę rozgnieść z jajkiem i cebulą, mocno doprawić solą i pieprzem. Kasztany odsączyć z zalewy i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Niedużą formę do pieczenie (ok. 15 x 22 cm) natłuścić olejem, przełożyć masę i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 200ºC.

Pasztet wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry. Sznycle lekko rozbić, doprawić do smaku i usmażyć na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z pasztetem i sosem żurawinowym.


SŁOWO OD ROBERTA

Wyrazistość dania podkreśli uprzednie zamarynowanie mięsa z indyka w słodko-kwaśnej marynacie Prymatu. 

 

Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

Sezon na Żurawinę


Składniki:
(dla 4 osób)
 
2 piersi z kaczki (po ok. 300 g)
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz grubo mielony czarny Prymat
 
Chutney żurawinowy:
1 małe mango
1 cebula
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
200 g świeżej żurawiny
100 g cukru
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka imbiru
1 limonka
½ laski cynamonu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka soli
 
Marynata:
3 łyżki oliwek
przyprawa do drobiu po myśliwsku

 

Sposób przygotowania:  

Mango i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać wraz z chili. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, często mieszając. Gotowy sos powinien mieć konsystencję marmolady. Chutney należy zużyć w ciągu 2-3 dni. Gorący sos można również przełożyć do wygotowanych słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu światła.

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować na kilka godzin. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry i podawać z chutneyem.

 

 

 

Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym
 

 

Sezon na Żurawinę


 
Składniki:
(dla 4 osób)
150 ml soku pomarańczowego
4 łyżki likieru pomarańczowego
300 ml śmietany
150 g słodkich jabłek
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
50 g cukru
1 pomarańcza ze skórą
1 strąk wanilii
3 płatki żelatyny
2 gałązki mięty
 
4 małe foremki (np. do sufletów)

 

Sposób przygotowania:

Sok pomarańczowy i likier rozgrzać z 2 łyżkami cukru, odparować do 100 ml. Strąk wanilii rozciąć i wyjąć miąższ. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Waniliowy miąższ, strąk wanilii i śmietanę dodać do syropu pomarańczowego, zagotować. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić w przygotowanym płynie i wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Gdy śmietanka pomarańczowa zacznie się ścinać, przełożyć ją do małych foremek i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej trzy godziny.

Pomarańczę umyć, cienko ściągnąć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Żurawinę, jabłko, sok i skórkę pomarańczową rozgrzać w garnku z pozostałym cukrem i gotować na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Miętę umyć, osuszyć, oberwać listki.

Przy pomocy małego nożyka oddzielić krem od brzegów foremek i gotowy deser panna cotta ostrożnie zsunąć na talerzyki. Przed podaniem deser udekorować sosem żurawinowym i listkami mięty.

 

SŁOWO OD ROBERTA

Jabłka po obraniu pokropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. 

 

Risotto dyniowe z suszoną żurawiną

 

Sezon na Żurawinę


Składniki:
(dla 4 osób)

400 g dyni
450 ml bulionu warzywnego
600 ml soku żurawinowego
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
250 g ryżu arborio  
2 szalotki
40 g masła 
2-3 ząbki czosnku 
1 gałązka rozmarynu 
2-3 łyżki oliwy z oliwek 
4 łyżki posiekanej pietruszki 
4 łyżki świeżo startego parmezanu 
sól, pieprz biały Prymat



Sposób przygotowania:

Suszoną żurawinę ugotować na małym ogniu w niewielkiej ilości soku żurawinowego, doprowadzić do wrzenia i dusić 20 minut. Owoce odcedzić na sitku, odzyskać sok. Dynię obrać ze skóry, wydrylować i pokroić w kostkę. Szalotki i czosnek obrać, drobno posiekać. Rozmaryn umyć, osuszyć i posiekać.
Sok żurawinowy i bulion warzywny zagotować, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę gotowania. W rondlu podgrzać oliwę z oliwek, poddusić na niej wszystkie przygotowane składniki i dusić wraz z żurawiną przez 1 minutę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ryż, krótko poddusić, wlać 1/3 przygotowanego uprzednio bulionu. Risotto gotować do miękkości na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo dolewając pozostały bulion. Należy użyć tyle bulionu, aby risotto miało aksamitną konsystencję, ale ziarnka ryżu nie były rozgotowane. Przed podaniem do risotto dodać pietruszkę, parmezan i masło.

 

SŁOWO OD ROBERTA

Najlepszy ryż do risotto to arborio. Charakteryzuje się dużymi, obłymi ziarnami o pękatym kształcie. W trakcie gotowania staje się on pulchny, nie zmieniając przy tym swo­jego kształtu.

 

Sernik z jabłkami i żurawiną

 

Sezon na Żurawinę


Składniki:
(dla 4 osób)


300 g sera na sernik (wielokrotnie mielonego) 
2 jabłka 
2 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki soku pomarańczowego 
2 jajka 
50 ml sok gruszkowego
3 łyżki mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka oleju 
skórka z cytryny 
szczypta soli 



Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Żurawinę wymieszać z sokiem pomarańczowym, dodać pokrojone jabłka. Jajka, sok gruszkowy, ser, skórkę z cytryny, sól, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać do uzyskania kremowej masy. Dodać pokrojone owoce. Żaroodporną formę nasmarować tłuszczem, przełożyć do niej masę serowo-jabłkową. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Sernik podawać z sosem waniliowym.

Sos żurawinowy

Sezon na Żurawinę


Składniki:
(dla 6 osób)
 
125 g suszonej żurawiny
300 ml nektaru żurawinowego
1-2 łyżki cukru
starta skórka z 1 pomarańczy
sól, czarny pieprz, goździki, gałka muszkatołowa Prymat

 

Sposób przygotowania:

Żurawinę gotować 10 minut z dodatkiem nektaru, cukru i skórki pomarańczowej, cały czas mieszając. Sos posolić i wystudzić.

Sos żurawinowy można doprawić wedle własnego uznania mielonymi goździkami, świeżo startą gałką muszkatołową lub drobno startym świeżym imbirem.

Renata9 20.11.2013 06:44
uwielbiam żurawinę w każdej postaci, jest zdrowa i pyszna
19.11.2013 15:20
witam , mam żurawine zmielona z cukrem jem codziennie do różnego rodzaju kanapek , i dodaję do potraw miesnych i ciasto -kiek jest super tymbardziej że sama ją nazbierałam na bagnach mazurskich pozdrawiam
bietka 19.11.2013 15:08
wszystkie przepisy super , ale najbardziej podobają mi się przepisy na Pappardelle z sosem z ŻURAWINY AMERYKAŃSKIEJ i orzechów włoskich i Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym i jeszcze Sernik z jabłkami i żurawiną:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak