Sezon na… zupę dyniową

23.10.2017
Sezon na… zupę dyniową

Jest niekwestionowaną królową jesiennej kuchni. Jej zachęcające kształt i kolor przyciągają wzrok i zachęcają do przyrządzenia z niej czegoś pysznego. Jest bardzo zdrowa, można z niej przygotować wiele potraw. Odpowiednio doprawiona urzeka smakiem. Szczyt popularności zdobywa z natomiast z końcem października, kiedy to wykorzystujemy dynię jako dekorację na Halloween. To również doskonały pretekst, aby ugotować zupę dyniową.

Co pysznego przygotować z dyni?

Koniecznie musicie spróbować zupy. Podobno to właśnie od tej naprawdę prostej potrawy warto rozpocząć swoją przygodę z dynią. Nie tylko w USA „pumpkin soup” jest niezwykle popularną propozycją i chyba najlepszym sposobem na wykorzystanie wydrążonego z warzywa miąższu. Niektórzy uważają, że dynia sama w sobie jest mało wyrazista w smaku. Faktycznie, dynia to jeden z takich produktów, które musimy doprawić. Tylko w połączeniu ze szczyptą odpowiednio dobranych przypraw uzyskamy pyszne danie. Dobrze przygotowana zupa ma nie tylko charakterystyczny smak, do którego będziemy z przyjemnością powracali, ale też może znakomicie rozgrzewać w chłodne dni.

Jakie przyprawy pasują do dyni? 

Dynia jest produktem, który aż „prosi się” o dodanie do niego przypraw. Tworzy z nimi naprawdę harmonijne i jedyne w swoim rodzaju połączenia. Każde z nich warto wypróbować.

 

 Do dyni idealnie pasują:

Kurkuma Prymat – poprawia smak i podkręca kolor, co sprawia, że zupa staje się niezwykle apetyczna;

Chili pieprz cayenne lub Papryka ostra mielona Prymat – sprawiają, że zupa jest pikantna i rozgrzewająca;

Imbir suszony Prymat – jego szczypta również sprawia, że jesienno-zimowe chłody nam niestraszne;

Gałka muszkatołowa Prymat – jej ostro-gorzki smak wyjątkowo pasuje do dyni;

Sól morska Prymat – obowiązkowa! To najprostszy sposób na to, aby wydobyć smak naszej „dyniówki”.

  Sezon na… zupę dyniową


Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do zupy oprócz dyni dodać kukurydzę, marchewkę, seler czy słodkie bataty. Dynia świetnie komponuje się z cytrusami i innymi owocami, które sprawiają, że staje się delikatnie orzeźwiająca. Gdy zdecydujemy się dorzucić do naszej zupy gotowanego kurczaka, będziemy mieć do czynienia z sycącym i rozpieszczającym nasze kubki smakowe daniem w stylu comfort food. Teksturę klasycznej dyniowej warto urozmaicić zgodnie z własnym gustem grzankami, groszkiem ptysiowym, siekanym jajkiem na twardo, kleksem śmietany, a nawet ryżem. Nie ma chyba drugiego warzywa, które równie dobrze wypada w połączeniach z innymi produktami.

Fantazja w przyprawianiu i wzbogacaniu smaku dyniowej jest nieograniczona. Dzisiaj chciałem Wam polecić kilka inspirujących i niezwykle kreatywnych przepisów. Mam nadzieję, że wybierzecie któryś z nich i przygotujecie go we własnych kuchniach. Propozycje nie są czasochłonne w przygotowaniu ani też trudne. Możecie również dodać coś od siebie i zupełnie je odmienić.

Sezon na… zupę dyniową   Sezon na… zupę dyniową Sezon na… zupę dyniową  Sezon na… zupę dyniową

Zupa dyniowa z gruszką

 Sezon na… zupę dyniową

Zupa dyniowa

 Sezon na… zupę dyniową

Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami

 

Sezon na… zupę dyniową   Sezon na… zupę dyniową Sezon na… zupę dyniową Sezon na… zupę dyniową 

Pikantna zupa dyniowa z kuchni amerykańskiej

 Sezon na… zupę dyniową

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

 Sezon na… zupę dyniową

Dyniowa zupa z karotką

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 25.10.2017 12:06
Ogólnie lubimy dynie i potrawy z nią związane.;)
norweska20 24.10.2017 23:57
Bardzo lubimy :)
prymat