Śniadanie w Wielką Niedzielę jest najważniejszą chwilą podczas Świąt Wielkiej Nocy – oczywiście pod względem kulinarnym. Podobnie jak podczas Bożego Narodzenia przy rodzinnym stole gromadzi się rodzina, aby wspólnie przeżyć te wyjątkowe chwilę.
Wielkanoc jest wyjątkowa, bo wiosenna, pełna radości, w pastelowych kolorach… Podczas Świąt wszyscy korzystamy z chwili odpoczynku od codziennego zgiełku, aby wspólnie z rodziną zasiąść do świątecznego posiłku przy jednym stole; porozmawiać, pośmiać się razem, nadrobić czas. Oczywiście jak to w naszej kulturze – ważnym elementem Wielkanocy jest obficie zastawiony stół. Każde tradycyjne danie powinno smakować tego dnia wybornie. Aby podkreślić znaczenie świąt, wybieramy jaja, mięso, wędliny, owoce i warzywa w najlepszym gatunku. Sami przygotowujemy część produktów, jak na przykład majonez czy domowe wędliny, aby podkreślić uroczysty charakter chwili i ugościć najbliższych wszystkim co najlepsze.
Wielkanocne śniadanie nie może obyć się bez jajek i białej kiełbasy. Jeśli poszukujecie ciekawego pomysłu, jak inaczej zaserwować te tradycyjne i obowiązkowe potrawy wielkanocne, proponujemy ciekawe inspiracje prosto z kuchni Roberta Sowy!
Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem
Składniki dla 4 osób:
400 g surowej, białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
2 duże, pokrojone w piórka cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, kminek Prymat do smaku
Kilka ugotowanych jajek przepiórczych do dekoracji
Składniki dla 4 osób:
W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut, starając się nie doprowadzić do wrzenia.
Cebulę zeszklić na oleju rzepakowym, doprawiając solą, pieprzem i kminkiem. Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na aromatycznej cebuli.
Podawać z przekrojonymi na pół jajkami przepiórczymi i puszystym chrzanem.
Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą
Składniki dla 4 osób:
400 g surowej, białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, kminek Prymat do smaku
Ćwikła:
1,5 kg buraków
1 słoik (175g) chrzanu o smaku cytrynowym Smak
Sól, cukier do smaku
4 ugotowane na twardo jajka
Kilka marynowanych borowików
Kiełki rzodkiewki do dekoracji
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Buraki dokładnie umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W razie potrzeby odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Buraki połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i cukrem.
Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na połówkach jajek.
Podawać z kiełkami rzodkiewki, ćwikłą i marynowanymi borowikami.
Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego półgęska
Składniki dla 4 osób:
800 g młodych liści szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 pokrojone w kostkę szalotki
2 rozgniecione ząbki czosnku
8 jajek przepiórczych
200 g pokrojonego w plastry wędzonego półgęska (ew. wędzonej piersi z kaczki)
Sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać umyty szpinak i przyprawy. Smażyć bardzo krótko, po czym zdjąć szpinak z patelni i przełożyć do 8 małych miseczek do zapiekania. Na każdą porcję delikatnie wybić po jednym jajku przepiórczym. Piec 2 minuty w temperaturze 180°C. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika z plastrami wędzonego półgęska.
Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego łososia
Składniki dla 4 osób:
800 g młodych liści szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 pokrojone w kostkę szalotki
2 rozgniecione ząbki czosnku
8 jajek przepiórczych
8 plastrów wędzonego łososia marynowanego w koprze
Sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać do niej umyty szpinak i przyprawy. Całość smażyć przez chwilę, zdjąć szpinak z patelni i przełożyć do 8 małych miseczek do zapiekania. Na każdą porcję delikatnie wybić po jednym jajku przepiórczym i piec 2 minuty w temperaturze 180°C. Podawać z plastrami wędzonego łososia norweskiego i cząstkami cytryny.