Kurki to jedne z najbardziej cenionych w branży kulinarnej grzybów. Ich botaniczna nazwa to pieprznik jadalny. W okresie od czerwca do października to właśnie one królują na naszych stołach. I słusznie, bo oprócz przyjemności płynącej z samego faktu ich zbierania, odznaczają się ogromnymi walorami smakowymi i wizualnym.
Kurki są bardzo charakterystyczne i łatwe do rozpoznania- apetycznie żółte, o wyjątkowym kształcie, lejkowatych, trąbkowatych kapeluszach z blaszką. To rarytas, arystokrata wśród grzybów nie mniejszy niż borowik i maślak... Doskonale nadają się jako dodatek do mięs czy zwykłej jajecznicy, do wykwintnej zupy i tradycyjnego sosu. Duszone na maśle, śmietanie lub w białym winie zawsze smakują rewelacyjnie. Wystarczy dodać trochę cebulki, czosnku i pietruszki i pyszna potrawa gotowa. Kulinarną „kropką nad i” jest pieprz z czarny świeżo mielony.
Możliwości na wykorzystanie kurek jest bez liku, a ograniczeniem może być tylko kulinarna wyobraźnia.
Proponujemy ciekawe przepisy na sezon kurkowy.
Sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy
Składniki dla 4 osób:
600 g świeżych kurek
3 dymki ze szczypiorkiem
50 ml oliwy z oliwek do smażenia
3 ząbki posiekanego czosnku
50 ml białego wina
2 łyżki masła cytrynowego
12 główek białych szparagów
12 główek zielonych szparagów
100 g pomidorów bez skóry i nasion
1 mały pęczek świeżego koperku
Kilka gałązek świeżego tymianku
200 g ugotowanej ośmiornicy
200 g bukietu ulubionych sałat
80 g ulubionych kiełków
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
50 g sera parmezan
Sól, Pieprz czarny grubo mielony, Pieprz cytrynowy Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę dymkę, dodać oczyszczone i umyte kurki, po chwili wrzucić czosnek, wlać białe wino i dodawać kolejno masło cytrynowe, posiekany szczypior i koperek. Kurki doprawić świeżym tymiankiem, solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i główki szparagów.
Sałaty porwać, wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzu.
Ośmiornicę oprószyć pieprzem cytrynowym, chwilę grillować i pokroić w plastry.
Gorące smażone kurki ułożyć na sałatach z kiełkami, na nich umieścić plastry grillowanej ośmiornicy. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami słonecznika i płatkami tartego parmezanu.
Zupa kurkowa z łososiem, warzywami i świeżym koprem
Składniki dla 4 osób:
200 g fileta z łososia
50 g marchwi
50 g selera
50 g pora
½ cebuli
50 g selera naciowego
500 ml bulionu drobiowego Kucharek
100 ml białego wina
Sok z cytryny do smaku
200 g świeżych kurek
100 ml śmietany 36%
1 pęczek koperku
kilka kropli oliwy truflowej do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
1 łyżka masła
Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek i maśle podsmażyć oczyszczone i umyte kurki, a następnie wrzucić je do gotującego się bulionu. Wszystkie warzywa umyć, pokroić w kostkę i również dodać do bulionu. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie, a następnie wlać białe wino, odrobinę soku z cytryny i śmietanę.
Oczyszczony filet z łososia pokroić w kostkę i obsmażać małymi partiami na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażoną rybę wrzucić do zupy, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze przez chwilę. Zupę doprawić solą czosnkową, pieprzem i kilkoma kroplami oliwy truflowej, co wzbogaci smak potrawy.
Makaron tagliolini ze smażonymi kurkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i płatkami parmezanu
Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanego makaronu tagliolini
4 łyżki oliwy z oliwek
160 g kurek
2 pokrojone w kostkę szalotki
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
100 g młodych liści szpinaku
Sól, Pieprz czarny grubo mielony, Oregano Prymat do smaku
80 g płatków sera parmezan
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek obsmażyć oczyszczone i umyte kurki, dodać szalotkę, czosnek, i pomidory suszone. Całość doprawić do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i oregano, a następnie połączyć z liśćmi szpinaku i ugotowanym makaronem. Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać płatkami parmezanu.