Sezon na grillowanie z musztardą

Trudno sobie dziś wyobrazić klasyczną kiełbasę, soczystą karkówkę czy szaszłyki bez dodatku aromatycznej musztardy. Dzięki dobroczynnym właściwościom gorczycy trawienie tłustych potraw będzie łatwiejsze, a wyrazisty smak gwarantuje stałe miejsce musztardzie na liście grillowych zakupów. Musztarda to zarówno dobry dodatek do mięs, jak i składnik marynat, dzięki którym mięso będzie bardziej kruche. Warto też dodać musztardę do sosów sałatkowych, szczególe vinaigrette.
Długa historia ziarna gorczycy
Musztarda znana jest już od czasów starożytnych, przez wieki pełniła różne funkcje – od afrodyzjaku, po lek i popularną przyprawę. Pliniusz wymieniał 40 leków, których głównym składnikiem była gorczyca. Ziarna gorczycy mieszane z oliwą i ziołami, dodawały smaku potrawom, a także ułatwiały trawienie tłustych potraw w starożytnej Grecji. Wieki średnie to rozkwit popularności musztardy, która stała się powszechna nawet na chłopskich stołach. Z czasem musztarda stawała się coraz bardziej wykwintnym dodatkiem, wzbogacanym ziołami, papryką, a za czasów renesansu do musztardy dodawano nawet wanilię, likier pomarańczowy czy fiołkowy. Do Polski musztarda dotarła wraz z Napoleonem. Jednak początkowo Polacy nie znali jej zastosowania i traktowali ją jak deser, jedząc łyżeczkami po obiedzie….
Wykonywany zawód - musztardnik
W epoce wczesnego średniowiecza na dworze papieskim zrodził się lukratywny zawód musztardnika, o którego „stołek” intrygowano niczym o królewski tron. Papież Jan XXII chcąc zapewnić pracę bratankowi, mianował go papieskim musztardnikiem. Wzorem dworu papieskiego wkrótce niemal każdy wielki pan pragnął również posiadać takiego specjalistę. W ten sposób nobilitowano nie tylko bratanka i zawód musztardnika, ale również samą musztardę.
Diabeł tkwi w szczegółach
Musztarda to nic innego jak m.in. odpowiednio zmielone ziarna gorczycy z dodatkiem octu, soli i cukru. Jednak diabeł tkwi w szczegółach, zatem ważne jest poziom rozdrobnienia musztardy, proporcje podstawowych składników, a także dodatków takich jak m.in. chrzan, miód czy papryka chili. Poniżej najpopularniejsze w kuchni polskiej musztardy:
Musztarda sarepska
Doceniana jest ze względu na wyrazistą w smaku, specjalnie wyselekcjonowaną gorczycę białą i czarną oraz odpowiednią kompozycję przypraw. Odznacza się wyraźną, gruboziarnistą strukturą. Idealna do mięs, sałatek oraz kanapek, a także jako składnik marynaty do mięs.
Musztarda delikatesowa
Łagodny i powszechnie lubiany smak oraz delikatna, kremowa konsystencja musztardy delikatesowej czynią z niej ulubiony dodatek na polskim stole. Idealna zarówno do wędlin i mięs pieczonych, jak i do sosów vinaigrette i różnego rodzaju dipów.
Musztarda chrzanowa
Wyraźnie chrzanowa, umiarkowanie ostra w smaku, o jasnej barwie i jedwabistej konsystencji doskonale podkreśli smak ulubionych dań. Znakomita do wszelakich sosów, białej kiełbasy, dań z grilla oraz mięs duszonych lub pieczonych.
Musztarda kremska
Musztarda kremska zawdzięcza swój łagodny smak specjalnie wyselekcjonowanej mieszance ziół oraz odpowiednim proporcjom ziaren białej gorczycy. Stanowi wspaniały dodatek do mięs, wędlin oraz serów, a dodana do sałatek nadaje im wyrazistego smaku.
Musztarda rosyjska
Powstaje na bazie wyjątkowo ostrej czarnej gorczycy oraz specjalnej mieszanki przypraw. Ta unikalna kompozycja gwarantuje intensywny i zdecydowany smak oraz gruboziarnistą strukturę. Jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla, pieczonych oraz smażonych.
Komentarze (3)