Sezon na grilla… czyli przepisy na grillowe masło prosto od Roberta Sowy!
Każdy uwielbia świeże chrupiące pieczywo. Prosto z pieca, a teraz często z grilla smakuje najlepiej. Czymże jednak byłoby nawet najbardziej chrupkie i pachnące pieczywo bez dodatku masełka? Mam dla Was super niespodziankę w postaci pomysłów na smakowe masełka prosto od Roberta Sowy. Idealnie sprawdzą się podczas grilla, lecz nie tylko.
Chrupiące, jeszcze ciepłe pieczywo z grilla i masełko, które idealnie się rozpuszcza. Nie ma nic doskonalszego i często do szczęścia nie potrzebujemy niczego więcej. Podczas grilla warto pokusić się o przygotowanie dodatków, które będą świetnym uzupełnieniem do serwowanych mięs, warzyw oraz sałatek. Jak je jednak komponować i dopasowywać? Na to pytanie odpowiedź zna Robert Sowa. Poznajcie kilka szybkich i kreatywnych propozycji od mistrza kulinarnego. Przydadzą się podczas sezonu grillowego, ale jestem przekonany, że wykorzystacie je podczas śniadań, obiadów i kolacji. Bo masełka po prostu są pyszne i smakują nie tylko latem.
Masło rozmarynowe do wieprzowiny lub jagnięciny
200 g masła
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
½ łyżeczki Rozmarynu Prymat
1 łyżeczka Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat
1 łyżeczka skórki z cytryny
Do smaku Sól morska Prymat
Masło miętowe do ryb i warzyw
200 g masła
1 posiekany pęczek mięty
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżeczka Pieprzu cytrynowego Prymat
Do smaku Sól morska Prymat
Masło paprykowe z nutą wędzonego aromatu do grillowanych mięs i owoców morza
200 g masła
1 łyżka tartego sera pleśniowego
1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Prymat
1 łyżeczka Papryki słodkiej wędzonej Prymat
Sól morska do smaku Prymat
1 posiekany pęczek szczypiorku
Masło kolendrowe do ryb i warzyw
200 g masła
1 posiekany pęczek kolendry
½ łyżeczki Chili pieprzu cayenne Prymat
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
2 roztarte ząbki czosnku
Sól morska do smaku Prymat
Masło po polsku do grilla
200 g masła
1 łyżeczka Musztardy delikatesowej Prymat
1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego Prymat
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 pęczek posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanych prażonych orzechów włoskich
Sól morska do smaku Prymat
Masełko indyjskie
200 g masła
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżeczka Kminu rzymskiego Prymat
1 łyżeczka Kurkumy Prymat
1 łyżeczka Chili Pieprzu cayenne Prymat
1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
Do smaku Sól morska Prymat
Masło do ryb i owoców morza
200 g masła
2 roztarte ząbki czosnku
1 posiekany pęczek koperku
1 łyżka posiekanych Kaparów Smak
1 łyżeczka Pieprzu białego mielonego Prymat
Sól morska do smaku Smak
Masełko śródziemnomorskie
200 g masła
2 roztarte ząbki czosnku
1 posiekany pęczek bazylii
1 łyżka posiekanych Zielonych oliwek Smak
1 łyżka posiekanych Czarnych oliwek Smak
1 łyżka posiekanych Suszonych pomidorów Smak
Sól morska do smaku Prymat
A oto propozycje na masełka od Was. Wyglądają smakowicie, gorąco polecam!
![]() |
![]() |
![]() |
||
Masło bazyliowo-pietruszkowe |
|
Masełko ziołowe |
|
Masełko bazyliowe |
![]() |
![]() |
![]() |
||
Masło z rzodkiewką |
|
Masło z awokado |
|
Masełko czosnkowe |
Komentarze (3)