Comber jest najlepszą partią tuszy jelenia i odznacza się wysoką zawartością żelaza oraz białka. Takie mięso z łatwością można poddać grillowaniu, duszeniu, smażeniu i pieczeniu. Jednak nim do tego dojdzie mięso z jelenia najlepiej zamarynować odstawiając na kilka godzin w chłodne miejsce, by skruszało i przenikało oryginalnym smakiem. Znakomita będzie na przykład marynata zrobiona na bazie czerwonego wina z dodatkiem warzyw. Mięso to samo w sobie jest niezwykle delikatne i lekko słodkawe w smaku. A jeśli chcemy wybrać naprawdę dobry kawałek tego rodzaju dziczyzny to kierujemy się ciemnoczerwoną barwą.
Czy wiesz, że comber to nie tylko określenie jeleniej partii tuszy, ale również ekscentryczny krakowski zwyczaj? Jak głosi legenda - w każdy Tłusty Czwartek krakowskie handlarki organizowały tak zwany „babski comber”. W ogólnym rozbawieniu kobiety całą grupą wbiegały do miasta z kukłą przypominającą mężczyznę. W trakcie zabawy czochrały ją i rozszarpywały, wzbudzając tym popłoch wśród lokalnych mężczyzn. Pod koniec dnia wszyscy spotykali się w środku miasta na wspólnym ucztowaniu i tańcach.