Schab duszony w jabłkach i musztardzie, przepis z programu Doradca Smaku

Do duszonego mięsa wieprzowego wyjątkowo pasują słodko-kwaśne owoce. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania przepisu na znany i ulubiony przez wielu klasyk – duszony schab. Będzie świetny na ciepło, a także na zimno. Użyjemy najlepszych przypraw i ziół, jabłek, oliwek, musztardy delikatesowej oraz miodu.
Zioła, które wydobędą wyjątkowy aromat mięsa to rozmaryn, oregano, kminek oraz kolendra. Na takiej bazie podsmażymy piękny kawałek mięsa, a aromatyczne przyprawy apetycznie przylgną do mięsa. Tak zrumieniony schab trafia do naczynia żaroodpornego, w którym znajdują się dodatki – cebula, seler naciowy, brązowy cukier, zioła, na których był smażony wraz z sokiem jabłkowym oraz ćwiartkami jabłek.
Serwujemy z jabłkami usmażonymi na patelni oraz z sosem na bazie musztardy delikatesowej. Pyszne.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 cebule
Rozmaryn Prymat
Kminek cały Prymat
Kolendra cała Prymat
Oregano Prymat
1 łyżka brązowego cukru
250 ml soku jabłkowego
2 gałązki selera naciowego
4 jabłka
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżka masła
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Ziele angielskie mielone Prymat
Oliwki zielone Smak
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Cebule kroimy w grube plastry i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na suchej patelni podsmażamy rozmaryn, kminek i kolendrę. Kiedy ziarenka kolendry zaczną podskakiwać dodajemy olej rzepakowy oraz oregano. Na patelnię kładziemy oczyszczony schab i obsmażamy z każdej strony na złoto. Usmażony schab solimy do smaku i przekładamy do cebuli.
Na patelnię po smażeniu schabu dodajemy cukier brązowy oraz sok jabłkowy. Chwilę smażymy razem i przelewamy do naczynia żaroodpornego ze schabem. Seler naciowy drobno kroimy, 2 jabłka dzielimy w ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut (po 30 min zdejmujemy folię).
Po wyjęciu z piekarnika, schab przekładamy do folii i zawijamy. Sos powstały podczas pieczenia przecedzamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na koniec dodajemy 1 łyżkę zimnego masła.
Na patelnię wlewamy miód i podgrzewamy. Do miodu dodajemy pokrojone w grube plastry dwa jabłka. Smażymy aż się skarmelizują. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku zielem angielskim mielonym.
Pokrojony na plastry schab podajemy na skarmelizowanych plastrach jabłka. Dodajemy również ćwiartki zapieczonych jabłek i selera. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i ozdabiamy zielonymi oliwkami.
Komentarze (1)