Już się zbliża, już daje nam swoje radosne sygnały. Swoje rychłe nadejście oznajmia nam cieplejszymi promieniami słońca oraz zdecydowanie dłuższymi dniami. Wprawia w dobry nastrój i powoduje, że chcemy jeść lżej, mniej kalorycznie… Bo przecież wiosny nie można witać z poczuciem ociężałości. Jako pierwsza z podpowiedzi, co jeść w czasie oczekiwania na wiosnę, na myśl nasuwają się sałatki. Lekkie, lecz ze zdrową kaloryczną „wkładką”.
Dopiero wiosna rozpocznie sezon, w trakcie którego w „warzywniakach” i na straganach pojawią się dojrzałe i pachnące słońcem okazy warzyw. Ich aromaty i intensywne kolory sprawią, że bez żadnej dodatkowej zachęty będziemy po nie sięgać garściami. Obecnie najlepszym rozwiązaniem wydają się warzywa szklarniowe oraz mrożone. Zapewniam, że i takie nie są pozbawione cennych witamin. Warto więc w oczekiwaniu na lepsze czasy pałaszować to, co jest aktualnie dostępne. Zapewni to porcję zdrowia, do której warto dodawać składniki, które podniosą wartość energetyczną posiłku.
Co dodawać do sałatek, aby były bardziej treściwe? - białe mięso, np. kurczak czy indyk, - ryby, np. wędzony łosoś czy tuńczyk w sosie własnym, - jajka – na twardo czy półtwardo, - orzechy, pestki lub ziarna, - sery, np. feta, mozzarella czy halloumi, - rośliny strączkowe, np. soczewica czy fasola, - kasza – każda, którą lubimy.
|
Zapewniam, że po takim posiłku będziecie mieli mnóstwo energii i siły do różnych aktywności, Wasz mózg będzie funkcjonował na wysokich obrotach, będziecie bardzo skupieni i na pewno pierwszą myślą po zjedzeniu obiadu nie będzie drzemka na kanapie. Nawet jeśli z sałatek nie uczynicie posiłków głównych, to należy o nich bezwzględnie pamiętać jako o dodatkach do obiadu. Ja już nie wyobrażam sobie posiłku bez czegoś zielonego i zdrowego na talerzu. Czy też tak macie?
|
Zdrowy dressing Starajmy się zrezygnować z sosów, które zawierają składniki ciężkostrawne i tłuste, jak na przykład majonez. Warto dressing przygotować samodzielnie z prostych i dostępnych pod ręką składników. Przepis na klasyczny vinegrette: - oliwa i sok cytrynowy w proporcjach 3 do 1, np. 6 łyżek oliwy i 2 łyżki soku z cytryny, - opcjonalnie – łyżka musztardy, łyżeczka miodu, suszone przyprawy do smaku: np. Oregano suszone oraz Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat. Idealną propozycją, która pomoże przygotować dressing także Sosy sałatkowe Prymat – gotowe do rozrobienia z oliwą bądź jogurtem naturalnym. |
Polecam!
Sałatka z kuskusem i granatem |
|
Sałatka Flamenco z anchois |
|
Sałatka Toscana z awokado |
Ryżowa sałatka z kurczakiem |
|
Sałatka z łososiem i brokułem |
|
Sałatka z roszponki |