Sałatka kurkowa we wrześniu

SAŁATKA NA CIEPŁO ZE SMAŻONYCH KUREK ZE SZPARAGAMI I PLASTRAMI GRILLOWANEJ OŚMIORNICY
Składniki dla 4 osób:
600 g świeżych kurek
3 dymki ze szczypiorkiem
50 ml oliwy z oliwek do smażenia
3 ząbki posiekanego czosnku
50 ml białego wina
2 łyżki masła cytrynowego
12 główek białych szparagów
12 główek zielonych szparagów
100 g pomidorów bez skóry i nasion
1 mały pęczek świeżego koperku
Kilka gałązek świeżego tymianku
200 g ugotowanej ośmiornicy
200 g bukietu ulubionych sałat
80 g ulubionych kiełków
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
50 g sera parmezan
Sól, grubo mielony czarny pieprz, pieprz cytrynowy do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę dymkę, dodać oczyszczone i umyte kurki. Po chwili wrzucić czosnek, wlać białe wino i dodawać kolejno masło cytrynowe, posiekany szczypior i koperek. Kurki doprawić świeżym tymiankiem, solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i główki szparagów. Sałaty porwać, wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzu.
Ośmiornicę oprószyć pieprzem cytrynowym, chwilę grillować i pokroić w plastry. Gorące smażone kurki ułożyć na sałacie z kiełkami. Na nich umieścić plastry grillowanej ośmiornicy. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami słonecznika i płatkami tartego parmezanu.
Komentarze (0)