Niestety nadeszła jesień, która ze względu na częste opady deszczu oraz otaczającą nas przez większość dnia szarość jest najbardziej nie lubianą porą roku. Po zimnym dniu nic tak nie poprawi nam samopoczucia, jak talerz pożywnej zupy pełnej mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw.
Mam nadzieję, że polecane przeze mnie zupy nie tylko rozgrzeją Państwa po chłodnym jesiennym dniu, ale również dzięki swoim soczystym kolorom choć na chwilę przypomną ciepłe i słoneczne lato.
Przepisy na pyszne i rozgrzewające zupy:
Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską
Składniki dla 4 osób:
1 kg chudych żeberek
1,5 l rosołu warzywnego Kucharek
1–2 listki laurowe
2 opakowania barszczu czerwonego Kucharek
1 por
250 g ziemniaków
250 g białej kapusty
1–2 łyżki soku z cytryny
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
40 g orzechów włoskich
Sól, pieprz Prymat
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć, umieścić w dużym garnku, zalać rosołem warzywnym, dodać listek laurowy i gotować przez 1 godzinę.
Por oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę umyć i pokroić na małe kawałki. Tak przygotowane warzywa dodać do zupy w trakcie gotowania.
Mięso wyjąć z zupy, oddzielić od kości i tłuszczu, pokroić w kostkę i ponownie dodać do zupy. 2 opakowania barszczu czerwonego Kucharek dokładnie wymieszać ze szklanką zimnej wody i dodać do zupy wraz z suszoną żurawiną amerykańską i posiekanymi orzechami. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW ZE ŚMIETANĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM NORWESKIM
Składniki dla 2 osób:
1 por (tylko biała część)
2 ziemniaki
2 łyżki masła
400 ml bulionu warzywnego Kucharek
½ szklanki gęstej śmietany 36%
Sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa Prymat do smaku
6 łyżek tartego żółtego sera
100 g wędzonego łososia norweskiego
Sposób przygotowania:
Pora dokładnie umyć, pokroić i zeszklić w dużym rondlu na maśle. Następnie dodać obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku sola i pieprzem. Gotować pod przykryciem 20 minut, dokładnie zmiksować, a następnie dolać śmietanę i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać tartym serem.
KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki dla 2 osób:
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pomidory bez skóry
300 ml bulionu drobiowego Kucharek
100 g sera rokfor
Sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat, cukier
½ łyżeczki sambal oelek
½ szklanki śmietany kremówki 36%
1 łyżka pestek dyni
Tymianek Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na gorącej oliwie. Dodać pomidory, chwilę podgotować, wlać bulion i gotować 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodać ¾ ilości pokrojonego na małe kawałki sera rokfor, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i pastą sambal oelek. Cały krem zmiksować, pod koniec zabielić śmietaną. Przed podaniem zupę posypać pozostałą częścią pokrojonego w kostkę sera rokfor i prażonymi pestkami dyni.
Zupa grzybowa
Składniki dla 4 osób:
2 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki oleju
1 listek laurowy
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
500 g mieszanki grzybów (w zależności od dostępności mogą to być pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki)
2 łyżeczki mąki
250 ml śmietany do zup
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć na nim cebulę na złotożółty kolor, dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12–15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Grzyby oczyścić i umyć, duże pokroić. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju i smażyć na nim grzyby przez ok. 3–5 minut. Następnie posypać mąką, smażyć przez chwilę, dodać śmietanę i zagotować. Grzyby i suszoną żurawinę amerykańską dodać do bulionu, odstawić na kilka minut, aby wszystkie składniki przeszły smakiem, a następnie ponownie doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki. Podawać z pożywnym wiejskim chlebem.
Więcej przepisów na stronie: prymat.pl