Rozgrzewająca Peperonata ze Smakiem Tygodnia

Paprykę do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb i początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna na Półwyspie Iberyjskim. Szczególnie upodobali ją sobie Hiszpanie, Meksykanie, a także Węgrzy, którzy nazywają ją „czerwonym złotem”.
Papryka podczas kulinarnej obróbki nie traci cennej witaminy C. Dlatego spożywając ją w każdej z możliwych form: surowej, gotowanej, pieczonej, czy marynowanej wspomagamy naturalną odporność naszego organizmu.
Papryka smażona Smak charakteryzuje się lekką goryczką w smaku. Dzięki pięknej i głębokiej czerwonej brawie idealnie nadaje się do dekorowania potraw, a jej intensywny i charakterystyczny smak podkreśli walory każdej sałatki. Świetnie komponuje się z zupami, makaronem i ryżem. Jest niezastąpionym dodatkiem podczas grillowej uczty.
A jak przygotować się na chłodny zimowy wieczór?
Peperonata
1 kg Papryki smażonej Smak, papryki zielonej i żółtej, 2 cebule (16 dag), 1/3 szklanki oliwy, Kostka rosół z kury Kucharek, Czosnek granulowany Prymat, 4 pomidory (75 dag), sól, Pieprz czarny mielony Prymat, Papryka ostra Prymat
Papryki oczyścić, umyć i pokroić w paski. Cebule obrać i posiekać. Podsmażyć na oliwie ząbki czosnku, a następnie je wyjąć nim się zrumienią. Dodać paprykę, cebulę i dusić pod przykryciem 20 min z Kostką rosołową z kury Kucharek. Pomidory sparzyć, obrać, odcisnąć sok i dodać do papryki. Odparować nadmiar płynu. Peperonata powinna być gęsta. Można doprawić ją Papryką ostrą Prymat oraz Pieprzem czarnym mielonym Prymat. Podawać na gorąco lub na zimno. Lubi być podgrzewana.
Komentarze (2)