Paprykę do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb i początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna na Półwyspie Iberyjskim. Szczególnie upodobali ją sobie Hiszpanie, Meksykanie, a także Węgrzy, którzy nazywają ją „czerwonym złotem”.
Papryka podczas kulinarnej obróbki nie traci cennej witaminy C. Dlatego spożywając ją w każdej z możliwych form: surowej, gotowanej, pieczonej, czy marynowanej wspomagamy naturalną odporność naszego organizmu.
Papryka smażona Smak charakteryzuje się lekką goryczką w smaku. Dzięki pięknej i głębokiej czerwonej brawie idealnie nadaje się do dekorowania potraw, a jej intensywny i charakterystyczny smak podkreśli walory każdej sałatki. Świetnie komponuje się z zupami, makaronem i ryżem. Jest niezastąpionym dodatkiem podczas grillowej uczty.
A jak przygotować się na chłodny zimowy wieczór?
Peperonata
1 kg Papryki smażonej Smak, papryki zielonej i żółtej, 2 cebule (16 dag), 1/3 szklanki oliwy, Kostka rosół z kury Kucharek, Czosnek granulowany Prymat, 4 pomidory (75 dag), sól, Pieprz czarny mielony Prymat, Papryka ostra Prymat
Papryki oczyścić, umyć i pokroić w paski. Cebule obrać i posiekać. Podsmażyć na oliwie ząbki czosnku, a następnie je wyjąć nim się zrumienią. Dodać paprykę, cebulę i dusić pod przykryciem 20 min z Kostką rosołową z kury Kucharek. Pomidory sparzyć, obrać, odcisnąć sok i dodać do papryki. Odparować nadmiar płynu. Peperonata powinna być gęsta. Można doprawić ją Papryką ostrą Prymat oraz Pieprzem czarnym mielonym Prymat. Podawać na gorąco lub na zimno. Lubi być podgrzewana.