Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Rozdajemy gadżety - bądź z nami cały rok!

Rozdajemy gadżety - bądź z nami cały rok!

Zadanie jest proste - jakie skojarzenia kulinarne przychodzą Wam na myśl w związku z poszczególnymi miesiącami? Wybierzemy 12 z nich i nagrodzimy kalendarzami (12 kalendarzy dla 12 miesięcy w roku) 

 

Zasady:

 

0. By wziąć udział w konkursie należy być zarejestrowanym użytkownikiem - rejestracja trwa 1 min!

 

1. Propozycje publikujemy w komentarzach pod tą aktualnością w DoradcaSmaku.pl. Nie będą brane pod uwagę propozycje z innych miejsc w sieci.

 

2. Czas konkursu: Do jutra do godziny 9.00. Po godzinie 11.00 opublikujemy wyniki.

 

3. Każda osoba może wpisać swoje propozycje tylko jeden raz do wszystkich miesięcy. Osoba, która pisze o lipcu, nie może napisać również o kwietniu. Należy się zdecydować. W wypadku większej ilości wpisów danego użytkownika brana pod uwagę jest tylko i wyłącznie pierwsza odpowiedź.

 

1 osoba może opisać 1 miesiąc. Oznacza to, że każdy z Was może pisać na temat miesiąca, który sobie wybrał, może opisać natomiast tylko jeden miesiąc. Może być więc 5 osób, które opiszę styczeń, ale każda z tych osób może napisać tylko 1 publikację.

 

4. Jeśli odpowiedzi poszczególnych użytkoniwków są podobne (dwie osoby wskazały w danym miesiącu ten sam motyw - wygrywa osoba, która jako pierwsza opublikowała dany pomysł

 

6x 

1

 

6x

 

1

 


alsebtom 24.01.2011 00:54
Czerwiec. To nie tylko truskawki i czereśnie. To także dzień dziecka. Wskazany byłby tu przepis na babeczki, kolorowe ciasteczka, kanapeczki w kształcie zwierząt. W każdym razie coś wesołego i kolorowego, co się spodoba dzieciom. Tak to widzę :)
Kasia1007 21.01.2011 16:57
Sierpień- jajecznica z grzybów, grzybowa, kotlety z boczniaków i wszystko to, co z grzybów można zrobić, knedle ze świeżymi śliwkami, gotowana fasolka szparagowa z zasmażką Wrzesień- pieczone ziemniaki prosto z ogniska z kiełbasą, gołąbki ze świeżej kapusty z sosem pomidorowym mojej mamy, pychotka! Październik- winko z zebranych winogron z własnego ogródka, zupa z dyni, ciasto z dyni, marchewkowe ciasto, pieczone jabłka z cynamonem Listopad- domowe nalewki popijane wieczorami przy db. książce lub jakaś pyszna kawa, np cynamonowa, bananowa, do tego pyszne czekoladowe i bardzo kaloryczne ciasto by umilić te szare dni..:) Grudzień- wszystkie te potrawy, które kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia- smażony karp, kapusta z grzybami, kutia, barszcz czerwony z uszkami, makowce, aromatyczne pierniki
Kasia1007 21.01.2011 16:53
Styczeń- ciepły grzaniec z goździkami, placki po zbójnicku, oscypki prosto z Zakopanego! Luty- pączki, faworki i wszystko co kojarzy się z Tłustym Czwartkiem Marzec-kopytka (kluski leniwe), knedle ze śliwkami Kwiecień- Wielkanocne potrawy- mazurki, jaja w każdej postaci (najlepiej nadziewane pieczarkami), kanapki z rzeżuchą, twarożki ze szczypiorkiem i rzodkiewką Maj- pieczonki (pieczone ziemniaki z warzywami i mięskiem prosto na działce) razem z grillowana kiełbaską, karkówką, pysznymi mięsno- warzywnymi szaszłyczkami i piwkiem, świeże kanapki z sałatą, pomidorkiem, ogórkiem, rzodkiewką Czerwiec- czereśnie, moje ukochane prosto z drzewa zjadane! :) wszystko to, co kojarzy się z letnimi owocami-truskawkami, malinami... czyli same owoce, koktajle, naleśniki z owocami, ciasta owocowe z galaretką, świeża botwinka Lipiec- jagodowe naleśniki, leczo, pieczone cukinie, gotowany bób, robimy przetwory z owoców i warzyw, np ogórków
Aniunia773 20.01.2011 12:11
Czerwiec- zapachu i smaku swieżych truskawek pzydomowego ogrodu nie da sie porównać z niczym innym na swiecie....
Patrycja38 20.01.2011 11:35
listopad:grzaniec,dobre na zimne i chłodne dni.
ewa1982 20.01.2011 08:14
Dla mnie nieporównywalnie lipiec kojarzy się z dojrzewającymi jagodami i zabawą przy ich zbieraniu. Nie ma nic lepszego niz świeży koktail z jagodami lub pierogi. Ach.. byle do lipca.
kikunek 20.01.2011 08:03
WRZESIEŃ - pięknie fioletowo szumią wrzosy, czasami plącze się gdzieś zbłąkane babie lato, bogactwo grzybów wprost oszołamia. To czas na przetwory z nimi w roli głównej. Mam jak co roku zostawi trochę suszonych - jak znalazł będą na Wigilię.
dorothy 20.01.2011 07:51
SIERPIEŃ - złote kłosy zboża kołyszące się leniwie pod błękitnym niebem. Oczami wyobraźni widzę dorodny bochenek chleba. Z chrupiącą skórką, jeszcze cieplutki. Mniam mniam!
katarzyna124 20.01.2011 07:28
Grudzień to intensywny zapach przypraw korzennych i piernika:)
ulcik 20.01.2011 06:48
Koniec Maja kojarzy mi się ze szparagami, które główki pokazują tuż nad ziemią w moim ogródku. Szparagi obrane i przypieczone w piekarniku z oliwą, pieprzem i odrobiną soli. Boski smak.
wedith1 20.01.2011 06:15
Moje danie podaję w marcu gulasz wieprzowy w wielkim garncu :) On cię rozgrzeje kiedy zmarzniesz, nasyci jak wszystko zagarniesz:) A gdy cieplej zrobi się czasem I tak miejsce znajdziesz za pasem. W urodziny gości mam wiele Więc gulasz jest mym przyjacielem!! Więc krótko - marzec = urodziny= goście = jedzenie = gulasz :)
gusia1000 20.01.2011 02:20
Drogi Doradco smaku, musiałam moje zgłoszenie na konkurs rozdzielić na 2 części, bo w 1 kawałku nie wchodziło, a nie było przekroczenia ilości znaków.
gusia1000 20.01.2011 02:18
Otwieram buraki tarte na barszcz ukraiński, przecier pomidorowy do zupy pomidorowej, swojską kapustę kiszoną do surówki, fasolę szparagową do drugiego dania, rozmrażam ogórki pokrojone w plastry na mizerię i różne zamrożone owoce na sorbety. Mam w swojej spiżarni bogaty zapas kompotów i soków z różnych owoców, tj. : truskawek, wiśni, porzeczek, jagód, które wykorzystuję do koktajli i pod galaretkę do różnych ciast. Życzę wszystkim smacznego gotowania i pieczenia w tym kończącym się zimowym miesiącu Styczniu.
gusia1000 20.01.2011 02:17
Miesiąc Styczeń. Choć, to pora zimowa i przyroda nie budzi się jeszcze do życia, a więc nie mamy w swoich sadach i ogrodach świeżych owoców i warzyw, to nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo przezorny jest zawsze ubezpieczony. Ja od wczesnego lata do późnej jesieni, tak jak przysłowiowy niedźwiedź przygotowuję się do zimy i tym samym gromadzę i przetwarzam, czyli mrożę i wekuję wszystkie mi lubiane owoce i warzywa, by potem je wykorzystać w daniach które przygotowuję codziennie mojej rodzinie.
gusia1000 20.01.2011 02:10
Dlaczego moje zgłoszenie na konkurs nie może być przyjęte, bo ukazuje się komenda-formularz zawiera błędy ?
kotlet 19.01.2011 23:54
Lipiec - środek gorącego lata, po upalnym, pracowitym południu na obiadek ziemniaczki ze schłodzonym zsiadłym mlekiem, coś treściwego a zarazem coś dla ochłody.
bami 19.01.2011 23:52
Styczeń...krótkodzienny, mroźny, śnieżny i poświąteczny. Na stole pierniki, których korzenny aromat unosi się w powietrzu razem ze świątecznymi wspomnieniami, na piecu, w którym pali się ogień, garuje ciasto drożdżowe, będzie pyszne, bo ze słodkimi jabłkami, które sama zebrałam jesienną porą z mojego sadu, z ich smakiem i zapachem zatrzymanym w słoikach kompotu, kuchnia przepełniona zapachem bigosu, gotowanego z własnoręcznie wyszukanymi w lesie grzybkami, zebranymi kilka miesięcy wcześniej, aby w czasie zimowej posuchy móc z nich korzystać, masa przetworów co i rusz wyciąganych ze spiżarni (dżemów, przecierów, soków), by choć na chwilę przywołać wspomnienia słońca i w tych wspomnieniach zasmakować, na stole gotowy grzaniec z pomarańczą i cynamonem...robi się cieplej i przyjemniej... :)
MAR3STA 19.01.2011 23:31
Czerwiec - torcik truskawkowy, który mama przygotowywała na moje urodziny, a teraz ja taki sam zawsze w czerwcu robię mojemu synkowi. Te niezastąpione przepyszne truskawki przypominają mi dzieciństwo. Sos grzybowy z pierwszych uzbieranych w tym miesiacu grzybków, ech napływają wspomnienia gdy z bratem w dzieciństwie od świtu w gaszczu liści wypatrywaliśmy brązowych kapeluszy.
IlajEM 19.01.2011 22:43
LISTOPAD - ŚWIĘTO PIECZONEGO INDYKA - TZW. ŚWIĘTO DZIEŃKCZYNIENIA
accee 19.01.2011 22:19
MAJ – MAJ ! MAJ !! MAJ – jak MAJ(ÓW)OWA sałatka piknikowa !!! Filet z kurczaka, jogurt naturalny, masło (łyżeczka), ząbek czosnku, ogórek, pomidor, sałata, kiełki – garść, chleb tostowy, świeże zioła, chilli, pieprz ziołowy i czarny, sól, olej. Fileta kroimy, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oleju. Kromki chleba smarujemy rozgniecionym i wymieszanym z masłem czosnkiem, po czym opiekamy w tosterze. Sałatę rwiemy na drobno, ogórki kroimy w plastry, pomidora w ósemki. Warzywa łączymy, dodajemy zioła, kiełki. Jogurt mieszamy z chilli oraz pieprzem. Na przygotowanego tosta układamy warzywa, kurczaka, polewamy sosem. MAJÓWKOWA SALATKA PALCE LIZAĆ. MAJ JAK MAJ(ÓWKA) !!!!
Marta68 19.01.2011 21:56
Wrzesień- orzechy włoskie z bananami- szybki deserek, który powoduje uśmiech na twarzy.
ElizaT 19.01.2011 21:56
WYBIERAM GRUDZIEŃ – 12 – TY MIESIĄC W ROKU, 12 TO MAGICZNA LICZBA … 12 POKOLEŃ IZRAELA 12 PRAC HERAKLESA 12 APOSTOŁÓW A W KOŃCU 12 POTRAW NA WIGILIJNYM STOLE; STOLE, NA KTÓRYM JEST ZESTAW OBIADOWY NA 12 OSÓB ORAZ 12 WYŚMIENITYCH DAŃ: 1 - WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI 2 - KARP 3 - KAPUSTA Z GRZYBAMI 4 - PIEROGI Z KAPUSTĄ 5 - KOMPOT Z SUSZU 6 - GOŁĄBKI 7 - KUTIA 8 - PASZTECIKI Z GRZYBAMI 9 - RYBA PO GRECKU 10 - ŚLEDZIE 11 - KLUSKI Z MAKIEM 12 - PIERNIK KORZENNY GRUDZIEŃ TO MIESIĄC MAGII, CUDÓW, MIESIĄC MAGICZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA, ŚWIĄT SPĘDZONYCH PRZY STOLE, NA KTÓRYM JUŻ PIERWSZEGO DNIA GOŚCI 12 WIGILIJNYCH, WYŚMIENITYCH, APETYCZNYCH POTRAW.
Zoso 19.01.2011 21:39
czerwiec: zielone szparagi z masełkiem i bułką tartą z dodatkiem młodych ziemniaczków z ziołami z ogrodu.
mirosława4 19.01.2011 21:38
lipiec-truskawki,jagody,maliny,pyszne ciasta,koktajle,dżemy,soki same pyszności!
Katarzyna158 19.01.2011 21:09
Maj - Szaszłyk na grillu powoli się dusi, cebulka, mięso i słonina zapachem swym kusi. Na patyczku skarby są nadziewane, po to by później z przyjemnością były grillowane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak