Klasyczne włoskie risotto jest daniem dość ciężkostrawnym, dlatego tym razem czeka Was mała rewolucja. Wymiana kilku składników sprawi, że danie będzie lżejsze i stworzy nowe, unikalne połączenie smaków. Będzie też bardziej zielono!
W tym przepisie na risotto ryż arborio zastąpiony zostanie ryżem jaśminowym, który ma mniej skrobi i jest znacznie lżejszy. Nie będzie też wina ani masła. W ich miejsce pojawią się mleko kokosowe oraz olej kokosowy. Dodatkowego smaczku nada potrawie spora szczypta suszonego czosnku.
Risotto będzie zawierać soczyste krewetki oraz zdrowe, zielone warzywa i owoce: paprykę, cukinię, kalarepę oraz oliwki. Łatwo i szybko przygotujecie je na patelni. Wystarczy około 30 minut!
Skoro danie jest w znacznej części zielone, to i dekoracja powinna być tym kolorze. Postawcie na bazylię, kiełki słonecznika oraz pistacje. Smacznego!
Przepis, krok po kroku, jak przygotować Kokosowe risotto z krewetkami i zielonymi warzywami znajdziecie TUTAJ >>