Specjalnością i wyróżnikiem Lubelszczyzny były i są jednak pierogi. Nadziewane są one przeróżnymi farszami i nadzieniami, np. kaszą gryczaną, grzybami czy kapustą. Parowańce czyli pierogi z serem przypominające zgniecioną kulę są najbardziej znanym i popularnym rodzajem pierogów. Jest to sztandarowe danie gospodyń z Kąkolewnicy. Otoczona żyznymi glebami wieś był bogata w pszenicę, a to umożliwiało przygotowywanie dań z mąki pszennej. Ta „specjalizacja” Kąkolewnicy miała nawet odbicie w potocznej nazwie mieszkańców tej wsi, których zwano pieroźnikami. Marchwiaki z makiem to inny rodzaj pierogów pochodzący także w Kąkolewnicy. Innymi słowy marchwiaki to rolada z ciasta nadziewanego surową marchwią, makiem i cukrem. Tradycja nakazywała, by kąkolewnickie gospodynie częstowały swym specjałem, czyli marchwiakami ubogich w czasie Wszystkich Świętych.
MARCHWIAK
Składniki:
50 dag mąki,
25 dag cukru,
50 dag marchewki startej na drobnej tarce,
1 jajko,
1 łyżeczka Sody oczyszczanej Prymat,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
po szczypcie: Cynamonu mielonego Prymat,
utłuczonych Goździków Prymat,
Ziela angielskiego Prymat,
Pieprzu czarnego mielonego Prymat,
anyżku,
1 łyżka smalcu lub masła roślinnego,
2 łyżki Bułki tartej Prymat
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć i starannie wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Włożyć ciasto i piec 40-50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stop. C. Piernik długo zachowuje świeżość.
Lubelszczyzna współcześnie przoduje w produkcji chmielu, tytoniu, porzeczek i truskawek, buraków cukrowych, jak również orzechów laskowych.
Lubelszczyzna jest jednak znana także z innych potraw kuchni regionalnej. Jedną
z nich jest (wywodzący się podobno z kuchni żydowskiej) Forszmak, czyli rodzaj zapiekanki.
FORSZMAK
Składniki:
20 dag pieczonej cielęciny,
20 dag ugotowanych ziemniaków,
2 wymoczone i sprawione śledzie,
3 jabłka,
10 dag śmietany,
6 dag masła,
4 jajka,
1 cebula (10 dag),
2 łyżeczki przyprawy
gałka muszkatołowa Prymat,
sól,
pieprz czarny mielony Prymat,
ziele angielski Prymat
Sposób przygotowania:
Mięso drobno posiekać, dodać przetarte ziemniaki. Śledzie posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć i ucierać w misce, dodając na przemian jajka, przyprawę Kucharek, śmietanę, pieprz i gałkę muszkatołową Prymat, 2 łyżki tartej bułki
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać tarą bułką, włożyć masę i zapiec 30-40 min w temperaturze 180 stop. C. Potrawa przypomina pasztet.