Więcej informacji na temat konkursu pod linkiem.
Zachęcamy do wypróbowania przepisu z książki:
Pełnoziarniste muf finki jagodowe z kruszonką
Kruszonka
¼ szklanki mąki
3 łyżki brązowego cukru
¼ szklanki siekanych, lekko prażonych
orzechów włoskich, pekanów lub migdałów
1½ łyżki roztopionego masła
Przygotować foremki do babeczek — natłuścić je lub wyłożyć papierem do pieczenia. W pierwszej kolejności zrobić kruszonkę i odstawić.
Muffinki
1 szklanka białej mąki
½ szklanki mąki orkiszowej (lub ewentualnie białej mąki)
1 szklankapełnoziarnistej mąkipszennej
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 szklanka miodu (lub brązowego cukru)
1½ szklanki czystego jogurtu
1 kubek jogurtu malinowego lub jagodowego
½ szklanki mleka
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
po 1 szklance świeżych jagód i malin
Przepis na 30–32 sztuki
Tego rodzaju muffinka jest niezastąpiona, gdy nie mamy czasu i musimy szybko zaspokoić poranny głód. Jogurt i orzechy dostarczą nam białka, pełne ziarna — błonnika, zaś nadzienie owocowe wielu innych substancji odżywczych, i co ważne — uwielbiają je nawet najbardziej grymaśne dzieci. Kruszonkę można pominąć, jeżeli chce się uniknąć zbędnych kalorii, ale moja rada jest taka: lepiej zjeść jedną muffinkę, za to taką jak należy. Razem z gotowanymi jajkami muffinki tworzą idealne menu na szybkie śniadanie.