Przyprawa Tygodnia: Zioła Prowansalskie

26.11.2010
Przyprawa Tygodnia: Zioła Prowansalskie

Przyprawa tygodnia 1-7.11.2010

Zioła prowansalskie

 

Ze względu na swój skład (min. tymianek, rozmaryn, bazylia, cząber, oregano, majeranek, szałwia, mięta) są bardzo uniwersalne. Nie musimy używać i przechowywać kilku oddzielnych ziół, a wystarczy użyć tej jednej mieszanki


Zioła prowansalskie są idealne do sałatek, najlepiej w połączeniu z oliwą i musztardą.

Polecam je również do marynowania mięs np. piersi z kurczaka, którą potem można dodać do sałatki cesarskiej. Ale dobrze komponuje się również z innymi rodzajami mięs - wołowiną, wieprzowiną, i cielęciną oraz rybami.

Zioła prowansalskie wzbogacą też smak zup – np. zupy cebulowej, a także poprawią smak każdego farszu mięsnego, szczególnie wówczas, gdy mięso jest mało aromatyczne.

 

Mieszanka ziół prowansalskich ułatwia trawienie, wzmaga apetyt oraz pobudza zmysł powonienia i smaku. Warto stosować je do potraw tłustych i podczas stosowania diety bezsolnej.



1

Udostepnij:

Komentarze (3)

pigila
pigila 29.11.2010 23:13
stosuje bardzo czesto do kurczaka polecam
eduszo
eduszo 26.11.2010 17:33
Tak,tak też bardzo lubię tą mieszankę.Stosuje ją prawie do wszystkiego.Uwielbiam ją na pizzy.
borgia 26.11.2010 13:10
Bardzo je lubię - dzięki tymiankowi (uwielbiam) i rozmarynowi (nie mniej niż tymianek). I poza tymi ziołami i oregano... to najczęściej kupowana przeze mnie torebka :)
prymat