Przyprawa Tygodnia: Zioła Prowansalskie

Przyprawa tygodnia 1-7.11.2010
Zioła prowansalskie
Ze względu na swój skład (min. tymianek, rozmaryn, bazylia, cząber, oregano, majeranek, szałwia, mięta) są bardzo uniwersalne. Nie musimy używać i przechowywać kilku oddzielnych ziół, a wystarczy użyć tej jednej mieszanki
Zioła prowansalskie są idealne do sałatek, najlepiej w połączeniu z oliwą i musztardą.
Polecam je również do marynowania mięs np. piersi z kurczaka, którą potem można dodać do sałatki cesarskiej. Ale dobrze komponuje się również z innymi rodzajami mięs - wołowiną, wieprzowiną, i cielęciną oraz rybami.
Zioła prowansalskie wzbogacą też smak zup – np. zupy cebulowej, a także poprawią smak każdego farszu mięsnego, szczególnie wówczas, gdy mięso jest mało aromatyczne.
Mieszanka ziół prowansalskich ułatwia trawienie, wzmaga apetyt oraz pobudza zmysł powonienia i smaku. Warto stosować je do potraw tłustych i podczas stosowania diety bezsolnej.
Komentarze (3)